Primul ajutor in muscatura de animale

Actualizat: 22 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Muscatura de animale poate produce plagi cutanate superficiale sau adanci, care se pot infecta.

Unele muscaturi se vindeca prin simpla dezinfectare si ingrijire a ranii, pe cand altele au nevoie de interventia medicului chirurg.

In cazul muscaturilor de animale, intervine pericolul contactarii rabiei, de aceea este nevoie de consultarea de urgenta a unui specialist pentru administrarea tratamentului corespunzator.

Primul ajutor in cazul muscaturilor de animale se acorda astfel

- Pentru plagile superficiale, spalati-va bine mainile inainte sa interveniti si imediat dupa. Daca rana nu sangereaza abundent, spalati zona cu apa si sapun. Aplicati apoi apa oxigenata (sau alt dezinfectant pe care il aveti la indemana) si un unguent cu antibiotic. Bandajati rana.

- Daca plaga sangereaza abundent, aplicati o presiune directa pe suprafata acesteia, cu o compresa sterila sau o carpa curata. Ridicati usor portiunea corporala cu muscatura si monitorizati in urmatoarele 12-24 ore plaga, pentru a observa semnele unei eventuale infectii (roseata, umflatura si durere). Reveniti cu victima la spital, daca rana se infecteaza.

- Administrati victimei acetaminofen sau ibuprofen daca acuza dureri.

Apelati la serviciul medical de urgenta daca

- muscatura provine de la un animal salbatic sau comunitar;
- animalul de companie nu a fost vaccinat;
- animalul prezenta un comportament nefiresc;
- muscatura a produs o plaga adanca si sangereaza abundent;
- muscatura se afla la nivelul fetei, capului, gatului, mainilor, picioarelor sau in apropierea incheieturilor;


Citeste si despre:

Prim-ajutor in diverse situatii Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene Muscaturile de capuse Boala Lyme, cauzata de muscatura de capuse, confundata cu gripa! Artrita infectioasa Vaccinul antirabic: cand se face si cat timp este valabil Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Rabia - turbarea Simptomele si tratamentul intepaturii de arici de mare Modalitati de transmitere a infectiilor Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Nutritia pe timpul verii Fobiile