Fractura de omoplat este o urgenta medicala mai rar intalnita (osul prezinta o mobilitate crescuta pe cutia toracica), dificil de diagnosticat si produsa de regula printr-un soc direct.
Masurile de prim ajutor vizeaza in principal imobilizarea membrului superior lezat, pentru prevenirea unor complicatii ulterioare.
Simptomele fracturii de omoplat sunt durerea accentuata, umflarea zonei lezate si aparitia echimozei. Victima isi va tine bratul de pe partea omoplatului fracturat lipit de corp, nu il va misca din pricina durerii si nu il va putea ridica.
Senzatiile dureroase se vor resimti concomitent cu miscarea cutiei toracice in timpul respiratiei. Umarul din partea omoplatului lezat poate sa para aplatizat sau deformat. Masurile de prim ajutor care se impun in acest caz sunt
- In cazul unei fracturi deschise, insotita de sangerari, efectuati hemostaza cu ajutorul unui material textil curat, aplicat direct pe plaga, timp de 15 minute.
- Al doilea pas este sa imobilizati bratul de pe partea omoplatului fracturat, pozitionand un bandaj triunghiular (improvizat din orice tip de material) imediat sub bratul indoit si peste umarul sanatos. Legati bandajul de sustinere in spatele gatului.
- Pentru tratarea simptomelor, aplicati un pachet de gheata infasurat intr-un prosop peste regiunea lezata (va reduce din umflatura) si administrati victimei acetaminofen pentru ameliorarea durerilor.
- Transportati victima la cel mai apropiat spital, sfatuind-o sa isi miste cat mai putin umarul bolnav, pe cat posibil.