Primul ajutor in fractura de mana

Actualizat: 25 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fractura de mana este o leziune frecvent intalnire, provocata de diverse traumatisme (strivire, lovire sau rasucire).

Simptomele clinice sunt durerea intensa resimtita in zona fracturii, inflamatie a mainii, deformare, sensibilitate la atingere, afectarea integritatii neurovasculare sau deformari rotationale (intalnite doar in anumite cazuri).

In urma accidentarii, victima simte o durere puternica la nivelul articulatiei pumnului, regiune care isi mareste rapid volumul si se deformeaza uneori.

Primul ajutor in fractura de mana presupune urmarea pasilor de mai jos

- Sunati la 112 daca victima este accidentata grav, mana este amortita si rece, unghiile sunt vinetii, osul a patruns prin piele (fractura este deschisa), sangerarea nu se opreste prin hemostaza sau sangele tasneste din plaga.
- Daca este necesar, efectuati hemostaza, prin aplicarea unei presiuni directe asupra plagii cu un material textil curat.
- Nu incercati sa repozitionati osul fracturat si sfatuiti victima sa nu isi miste mana. Inlaturati bijuteriile cat mai curand posibil.
- Daca mana este amortita, rece, iar unghiile sunt vinete, nu actionati in niciun fel asupra mainii.
- Rugati victima sa isi indoaie bratul si imobilizati mana folosind atele improvizate (carton, ziar rulat sau orice alt material rigid), invelite intr-un material moale si fixate cu bandaje elastice.
- Legati o esarfa in forma triunghiulara in jurul gatului victimei, astfel incat sa sustina mana fracturata.
- Transportati victima la cel mai apropiat spital sau asteptati sosirea echipajului medical, dupa caz.


Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Primul ajutor in caz de accident rutier Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor Necazuri de sezon: fracturile Cat timp dureaza recuperarea dupa o fractura Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor Cauzele paresteziilor - Sindromul de tunel carpian Scaunele de masina pentru copii Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Afectiuni ale cavitatii bucale
Cere sfatul medicului ×