Fracturile suferite de copii sunt in general mai putin complicate decat cele suferite de adulti, fiind si mult mai usor de vindecat.
In cazul copiilor, fracturile cel mai des intalnite sunt cele de tasare (o parte a osului se indoaie, ridicand o mica protuberanta, fara sa se rupa in partea opusa) sau in lemn verde (o fractura partiala in care pe o parte osul se rupe iar pe cealalta se indoaie).
Simptomele fracturii de brat la copii sunt aceleasi cu cele ale adultilor (durere, echimoza, edem, imobilitate etc.), intensitatea acestora variind in functie de severitatea traumatismului.
Pasii de prim ajutor in cazul fracturii de brat la copii sunt urmatorii
- Indepartati piesele vestimentare care acopera bratul lezat (taiati-le cu o foarfeca pentru a preveni bruscarea bratului si intesificarea durerii).
- Pastrati membrul lezat in pozitia initiala si imobilizati fractura cu atele (ori obiecte improvizate - scanduri, un ziar rulat etc.) suficient de lungi pentru a acoperi articulatiile de deasupra si de dedesubtul focarului de fractura. Fixati atela cu bandaj sau leucoplast.
- Intrucat antebratul trebuie sa stea ridicat, in unghi de 90 de grade, prindeti bratul bolnav cu o esarfa triunghiulara.
- Transportati copilul la cel mai apropiat spital sau sunati la 112 imediat, daca membrul sau articulatia sunt vizibil deformate sau osul a strapuns pielea (deci este vorba despre o fractura deschisa).