Primul ajutor in fractura de brat la copii

Actualizat: 12 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fracturile suferite de copii sunt in general mai putin complicate decat cele suferite de adulti, fiind si mult mai usor de vindecat.

In cazul copiilor, fracturile cel mai des intalnite sunt cele de tasare (o parte a osului se indoaie, ridicand o mica protuberanta, fara sa se rupa in partea opusa) sau in lemn verde (o fractura partiala in care pe o parte osul se rupe iar pe cealalta se indoaie).

Simptomele fracturii de brat la copii sunt aceleasi cu cele ale adultilor (durere, echimoza, edem, imobilitate etc.), intensitatea acestora variind in functie de severitatea traumatismului.

Pasii de prim ajutor in cazul fracturii de brat la copii sunt urmatorii

- Indepartati piesele vestimentare care acopera bratul lezat (taiati-le cu o foarfeca pentru a preveni bruscarea bratului si intesificarea durerii).
- Pastrati membrul lezat in pozitia initiala si imobilizati fractura cu atele (ori obiecte improvizate - scanduri, un ziar rulat etc.) suficient de lungi pentru a acoperi articulatiile de deasupra si de dedesubtul focarului de fractura. Fixati atela cu bandaj sau leucoplast.
- Intrucat antebratul trebuie sa stea ridicat, in unghi de 90 de grade, prindeti bratul bolnav cu o esarfa triunghiulara.
- Transportati copilul la cel mai apropiat spital sau sunati la 112 imediat, daca membrul sau articulatia sunt vizibil deformate sau osul a strapuns pielea (deci este vorba despre o fractura deschisa).


Citeste si despre:

Scaunele de masina pentru copii Necazuri de sezon: fracturile Gheata, polei, zapada - cauze frecvente in fracturile osoase din timpul iernii Cancerul osos in cazul copiilor Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Sindromul bebelusului scuturat 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Sincopa Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Subponderabilitatea Infectii osoase