Primul ajutor in antrax

Actualizat: 27 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Antraxul este o boala infectioasa produsa de bacteria Bacillus anthracis, care afecteaza oamenii si animalele.

Acest agent patogen este transmis la om de la animale bolnave, care elimina sporii bacteriei prin materiile fecale si infecteaza astfel straturile superioare ale solului si vegetatia.

Rareori, boala se transmite prin intepaturile insectelor. Antraxul poate fi cutanat, pulmonar sau gastro-intestinal, in functie de zona afectata de bacterie.

Simptomele tipice sunt urmatoarele

- Antraxul cutanat poate fi recunoscut prin aparitia unei umflaturi insotite de prurit, care se transforma intr-o ulceratie nedureroasa, neagra in partea centrala.
- Antraxul gastro-intestinal se manifesta prin greata, pierderea apetitului alimentar, diaree dureroasa si dureri stomacale.
- Antraxul pulmonar prezinta simptome asemanatoare gripei (febra, dureri musculare, dureri de cap, tuse si oboseala).

Atunci cand o persoana este suspectata de contactarea antraxului, trebuie sa primeasa ingrijiri medicale de urgenta. Primul ajutor consta in

- Identificarea sursei antraxului si eliminarea surse infectiei.
- Izolarea bolnavului intr-un spital de boli contagioase pana la vindecarea clinica.
- Dezinfectarea tuturor hainelor, obiectelor si secretiilor bolnavului cu formol de concentratie 5%.
- Aceleasi masuri incipiente trebuie sa fie luate si in cazul suspectilor de contactare a infectiei, pana la infirmarea diagnosticului.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (penicilina, doxicilina, ciprofloxacina), initial administrate intravenos. In cazul antraxului cutanat, se urmareste ingrijirea ranii deschise si protejarea ei de contactul cu alte bacterii.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Trusa de prim ajutor Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Primul ajutor in situatii de urgenta Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Primul ajutor in cazul arsurilor Primul ajutor in caz de inconstienta Primul ajutor in leziunile oculare Primul ajutor in caz de accident rutier Organizarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii