Broccoli poate proteja impotriva bolilor de plamani - studiu

Publicat: 18 Septembrie 2008

Sulforanul, o substanta care se gaseste in broccoli, poate proteja impotriva bolilor de plamani, este eficient impotriva efectelor diabetului asupra vaselor de sange si ajuta la scaderea riscului de atac de cord, potrivit unui studiu publicat de presa americana de specialitate.

Cercetatorii americani de la Universitatea de Medicina Johns Hopkins au descoperit ca, in plamani, sulforanul creste activitatea genei NRF2, care protejeaza celulele de toxine.

Sindromul obstructiv pulmonar este cauzat, de obicei, de fumat. Cercetatorii au descoperit o activitate scazuta a genei NRF2 la persoanele fumatoare care sunt intr-un stadiu avansat al sindromului obstructiv pulmonar. Aceasta gena este responsabila de activitatea unor mecanisme de indepartare a toxinelor si poluantilor care pot afecta celulele.

Studiile pe soareci au aratat ca tulburarea genei NRF2 ar putea cauza si emfizemul pulmonar, una dintre bolile pe care le au pacientii care sufera de sindromul obstructiv pulmonar. Cresterea activitatii genei NRF2 ar putea fi un posibil tratament pentru prevenirea progresului sindromului obstructiv, potrivit cercetatorilor americani.

in studiul lor, cercetatorii au aratat ca sulforanul extras din broccoli poate readuce la normal nivelurile reduse de NRF2 la celulele expuse la fumul de tigara.


Citeste si despre:

Boli ale plamanilor si respiratorii Ebola - cum se poate impiedica raspandirea bolii? Cum sa va protejati impotriva alergiilor Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar Ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea ta intima vara asta? 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita Regimul alimentar pe perioada unei boli Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului Diagnosticul Pet/Ct in examinarea bolilor neoplazice Bolile pulmonare: 8 motive sa te duci la medic Avantajele alaptatului prelungit