Incidenta fracturilor de sold cauzate de osteoporoza va creste de patru ori, pana in 2050

Publicat: 21 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incidenta fracturilor de sold cauzate de osteoporoza este estimata sa creasca cu peste 300% la barbati si cu 240% la femei, la nivel mondial, pana in anul 2050, potrivit directorului Centrului Metodologic de Reumatologie, prof. dr. Catalin Codreanu.

"Osteoporoza este o boala a oaselor care afecteaza in principal persoanele in varsta. Pana in anul 2050, se estimeaza ca numarul persoanelor cu varste peste 60 de ani va fi mai mare, iar principala afectiune cu care se vor confrunta acestia va fi osteoporoza", a mai spus prof.dr. Codreanu, cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei.

Uniunea Europeana va lansa o campanie pe o perioada de doi ani care urmareste modificarea politicilor de sanatate in domeniul osteoporozei. Astfel, responsabililor guvernamentali pentru sisteme de sanatate li se va sugera sa recunoasca osteoporoza ca prioritate a sanatatii publice.

Fracturile osteoporotice reprezinta o cauza majora de dizabilitate si deces la populatia varstnica, iar costurile pentru sistemele de sanatate le depasesc pe cele ale multor boli cronice majore.

In Europa, numarul fracturilor osteoporotice a fost estimat la peste aproape patru milioane, anual, iar costurile totale de tratament la peste 31 de miliarde de euro. in Romania, una din trei femei sufera de-a lungul vietii o fractura osteoporotica.

Daca osteoporoza este diagnosticata in faza incipienta, ea poate fi tratata prin cure de calciu si vitamina D si prin exercitii fizice.

Aportul suficient de calciu, vitamina D si proteine nu numai ca ajuta la prevenirea osteoporozei, ci este important in mentinerea densitatii minerale osoase si functiei musculare la pacientii diagnosticati cu osteoporoza.


Citeste si despre:

Fractura de sold Tonifierea musculaturii abdominale Trucuri pentru combaterea oboselii Pot fi prevenite infectiile sinusale? Osteoporoza, o problema majora de sanatate Mituri si adevaruri despre cafeina Principalele metode de prevenire a durerilor de spate Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Cele mai comune fracturi ale adultului Osteoporoza de la definitie la tratament Complicatiile osteoporozei: fracturile vertebrale Cauze comune ale durerii de sold la femei Semnele care va anunta ca suferiti de osteoporoza Alimente periculoase in osteoporoza