Surplusul de greutate, la fel de daunator pentru sanatate ca si fumatul - studiu

Actualizat: 28 Septembrie 2021

Surplusul de greutate si tutunul implica aceleasi riscuri pentru sanatate, iar probabilitatea decesului prematur este mai mare la persoanele supraponderale care fumeaza, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la departamentul de medicina al Institutului Karolinska din Suedia, informeaza AFP.

Cercetatorii au analizat cauzele de deces a peste 45.000 de barbati suedezi care, la varsta de 18 ani, trecusera printr-o serie de teste de recrutare. In timpul acestor teste, barbatii au fost intrebati daca fumeaza, in ce cantitate si care este indicele lor de masa corporala. Fiecare dintre acesti barbati a fost monitorizat, apoi, timp de 38 de ani.

Potrivit cercetatorilor suedezi, adolescentii supraponderali au acelasi risc de deces ca si cei care fumeaza 10 tigari pe zi. Riscurile se si cumuleaza, mai arata studiul celor de la Institutului Karolinska, astfel ca barbatii supraponderali care fumeaza 10 tigari pe zi sunt de doua ori mai expusi la deces prematur.


Citeste si despre:

Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate Barba, un pericol pentru sanatate? Vezi ce spun oamenii de stiinta Motive pentru care sportul este esential pentru sanatate Remediul natural impotriva gripei! Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Beneficiile pentru sanatate ale orzului De ce este dragostea buna pentru sanatate? Merele - beneficii uimitoare pentru sanatate Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale Ce beneficii ofera varza pentru sanatate