Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Obezitatea, actual considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii o boala de ordin pandemic, este printre cei mai comuni factori de risc modificabili implicati in declansarea si agravarea unor patologii, in special cele de natura cardio-vasculara, gastroenterologica si oncologica.
Preventia, respectiv stoparea obezitatii este asociata cu o reducere importanta a mortalitatii, precum si invaliditatii generate de aceasta.
Datele statistice arata ca peste 1 miliard de adulti sufera de obezitate, iar mai bine de un sfert din populatia lumii este cel putin supraponderala. in Romania in jur de 23% dintre romanii cu varsta de peste 18 ani sufera de obezitate.
Motivele responsabile de aparitia obezitatii sunt variate si adesea actioneaza impreuna, insa printre cele mai des ncriminate cauze se numara alimentatia dezechilibrata si excesul caloric, probele medicale si tulburarile psiho-emotionale sau stresul.
Desi in general, este recomandat ca persoanele supraponderale si obeze sa isi schimbe greutatea corporala prin metode precum exercitiul fizic, alimentatia sanatoasa si corectarea eventualelor dezechilibre hormonale sau emotionale, exista o categorie mica de oameni la care aceste schimbari nu au efectul dorit, de obicei cei cu obezitate severa sau morbida.
Acestia pot opta pentru chirurgia bariatrica sau asa-zisele interventii de slabit, atentie, ca unealta in schimbarea stilului de viata si nu ca o simpla metoda pe care se pot baza, fara a intelege cu adevarat ce presupune o astfel de interventie.
Chirurgia bariatrica se adreseaza in general pacientilor cu un indice de masa corporala cel putin egal cu 40 sau IMC de cel putin 35 cu o conditie asociata obezitatii, precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau afectarea musculo-scheletica extensiva.
De cele mai multe ori pacientii trebuie sa slabeasca un numar de kilograme anterior interventiei, stabilit de comun acord cu medicul chirurg. De asemenea acestia trebuie sa beneficieze de o evaluare psihiatrica inaintea procedurii, in vederea excluderii unei motivatii nepotrivite de a urma procedura, a depresiei sau a dependentelor de substante nocive.
In absenta altor contraindicatii medicale, pacientul poate opta pentru diferite operatii de control al obezitatii, dar care pot avea la baza unul sau ambele dintre aceste mecanisme:
Chirurgia bariatrica a demonstrat in multiple studii o imbunatatire a comborbiditatilor pacientilor, incepand de la sanatatea cardio-vasculara, diabet zaharat si pana la apneea in somn, durerile osteo-articulare si reducerea riscului de cancere.
Interventia potrivita se alege in colaborare cu medicul specialist, luand in calcul obiectivele pe termen lung, starea curenta de sanatate a pacientului precum si riscurile asociate procedurii. In cele ce urmeaza voi detalia procedura de bandare gastrica sau montarea de inel gastric.
In prezent nu este metoda preferata de medici, aceasta fiind depasita de gastrectomia longitudinala si bypass, insa se bazeaza pe principiul de limitare a capacitatii de distensie a stomacului.
Interventia este desfasurata laparoscopic si presupune montarea unui inel ajustabil in portiunea superioara a stomacului, restrictionand patrunderea unei cantitati crescute de alimente la nivelul stomacului, reducand astfel aportul caloric.
Inelul poate fi calibrat periodic, are avantajul de reversibilitate si nu presupune incizii ale stomacului, care in mod normal ar fi supuse unui oarecare risc de complicatii post-operatorii.
Rata de succes a procedurii este destul de variabila in studii, pierderea ponderala pe termen lung mergand pana la 60%, insa o proportie importanta de pacienti pot avea nevoie de reinterventie si indepartarea inelului. De asemenea, este important sa avem in vedere complicatiile asociate procedurii, care pot fi:
Dupa recuperarea pacientilor, ce include regim alimentar pasat cel putin 4 saptamani postoperator, pacientilor li se recomanda modificarea stilului de viata, astfel incat sa includa atat activitate fizica, precum si alimentatie sanatoasa (se vor evita alimente prajite, grasimi in exces, alcool, tutun, bauturi carbogazoase, alimente procesate etc).
Ajustarea inelului se realizeaza astfel incat scaderea in greutate sa nu se desfasoare cu o rata mai mare de 0.5-1kg pe saptamana, iar pacientul sa nu prezinte dificultate la inghitire dupa ajustare. Inelul este creat astfel incat sa reziste toata viata, insa un procent de pacienti pot necesita indepartarea acestuia dupa 10 ani, fie din proprie dorinta, fie ca urmare a unor complicatii sau slabire insuficienta.
Concluzii
Desi recomandarea generala este de adoptare a unui stil de viata sanatos pentru majoritatea oamenilor supraponderali sau obezi, in cazul celor cu obezitate morbida sau probleme de sanatate asociate obezitatii care impacteaza viata de zi cu zi, interventiile bariatrice pot deveni un adjuvant in ameliorarea acestora si in preventia altor afectiuni pe termen lung.
Pacientul trebuie sa se adreseze unui medic cu experienta, care poate se poate adapta nevoilor acestuia si care sa determine cel mai bun parcurs pentru a asigura o pierdere in greutate treptata, cu complicatii minime.
De asemenea colaborarea interdisciplinara este importanta, deoarece managementul post-operator este cheia succesului interventiei si este imperios sa includa si medicul nutritionist, psihologul si in cazuri selectionate, medicul gastroenterolog sau antrenorul personal.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526062/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.