4 mituri despre durerile de spate

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cand vine vorba de dureri de spate, avem tendinta de a trage concluzii gresite, conform unor mituri bine inradacinate in constientul colectiv.

Atunci cand esti bine informat, sansele pentru o recuperare rapida cresc considerabil.

Cele mai comune mituri

Mitul nr. 1: Odihna e cel mai bun remediu pentru a-mi trata durerea de spate.

Realitate: Desi un somn scurt poate linisti durerea, doctorii in general ne sfatuiesc sa evitam odihna prelungita la pat (1 zi sau 2 zile la rand), intrucat inactivitatea sporeste durerea.

Lipsa miscarii conduce la rigiditate musculara si articulara, ceea ce poate conduce la mai multa durere. Practic, intram intr-un cerc vicios: inactivitate - mai multa durere - mai multa odihna. Pentru afectiunile coloanei vertebrale, doctorul te va indruma catre un program de kinetoterapie si exercitii fizice personalizate.

Mitul nr. 2: Coloana vertebrala e fragila, ma pot lovi usor, asa ca mai bine nu imi lucrez zona spatelui prin exercitii.

Realitate: Coloana este o structura anatomica solida. Muschii, ligamentele si tendoanele sunt acolo pentru a oferi suport, stabilitate si forta coloanei tale. Cu mici exceptii, pentru a-ti mentine coloana puternica, trebuie sa intaresti musculatura spatelui prin exercitii de stretching, pilates si aerobic.

Insa ai grija sa nu treci in extrema cealalta. Exercitiile cu greutati realizate gresit, mentinerea unei posturi incorecte in timpul exercitiilor iti fac mai mult rau decat bine.

Mitul nr. 3: Doctorul nu mi-a gasit nicio problema la spate, deci cu siguranta e totul doar in capul meu.

Realitate: Durerea e intotdeauna reala. Poate ca doctorul nu a gasit o cauza anatomica pentru durerea ta, insa ea exista. Depresia, lipsa increderii in fortele proprii, asumarea a prea multe responsabilitati conduc la dureri de spate care nu au neaparat o cauza fizica.

In acest caz, iti recomandam chiar si o vizita la psiholog sau anumite terapii care sa te ajute sa te relaxezi, de la masaje la terapie craniosacrala.

Mitul nr. 4: Ma doare spatele atat de tare, incat cu siguranta am ceva grav.

Realitate: Cand vorbim de o durere cronica, nivelul durerii nu e corelat cu nivelul leziunii articulare sau osoase. Spre exemplu, discurile intervertebrale sever degradate pot sa nu cauzeze niciun simptom de durere.

Durerea acuta (scurta si extrem de vie) furnizeaza de fapt un reflex protector, pentru a evita alte miscari mai ample ce ar agrava situatia.

Spre exemplu, daca atingem cu mana un ceainic fierbinte, ne doare foarte tare imediat, dar daca nu ne-ar durea, ne-am frige pe o suprafata mai mare de piele. Durerea cronica are insa o alta natura.


Citeste si despre:

10 mituri despre durerile de spate 8 mituri despre cancer si explicatiile lor 10 mituri despre sciatica Adevarul despre durerile cronice Mituri despre exercitiile Pilates Adevarul din spatele miturilor despre sanatate Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Declansarea durerilor - cauze nebanuite Adevar si mit despre guta Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati Durerile abdominale: 12 mituri Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Gripa - cum separam mitul de adevar Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica
Cere sfatul medicului ×