Insuficienta cardiaca in Romania

Actualizat: 01 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Centrul pentru Inovatie in Medicina a organizat evenimentul “Media Academy: Insuficienta cardiaca”, ca parte a programului de informare si educare “Health Innovation Agenda”.

La conferinta au participat Dr. Gabriel Tatu Chitoiu - presedinte, Societatea Romana de Cardiologie, Dr. Ovidiu Chioncel - medic cardiolog, Institutul Clinic Fundeni, Dr. Marius Geanta - co-fondator si presedinte, Centrul pentru Inovatie in Medicina, alaturi de o pacienta diagnosticata cu insuficienta cardiaca.

- Aproximativ un milion de persoane din Romania sufera de insuficienta cardiaca (4.7% din populatie, conform studiilor)

- 25.000 de persoane sunt diagnosticate in fiecare an cu insuficienta cardiaca, la noi in tara

- 9 din 10 persoane care sufera de insuficienta cardiaca, in Romania, nu stiu ca au acest diagnostic

- Insuficienta cardiaca este prima cauza de internare in spitalele din Romania

- Supravietuirea la 5 ani de la diagnosticul de insuficienta cardiaca este mai mica decat supravietuirea in multe forme de cancer

Insuficienta cardiaca este o boala cronica grava, in care inima nu poate pompa o cantitate suficienta de sange spre organe, pentru a sustine functionarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficienta cardiaca, in Romania, sunt: infarctul miocardic si alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arteriala, boli ale valvelor inimii si malformatiile congenitate cardiace.

Prevalenta insuficientei cardiace in randul populatiei Romaniei este de 4,7%. Aproximativ 35% dintre pacienti prezinta insuficienta cardiaca cu grad ridicat de severitate a bolii si cu o calitate a vietii extrem de scazuta, care este influentata si de problemele psihologice, de reactiile adverse la tratament si de limitarile de ordin social.

Educatia pacientilor si asistenta psihologica sunt insuficient acoperite de sistemul national de sanatate. O mai buna informare a pacientilor pentru constientizarea implicatiilor medicale si non-medicale ale bolii ar imbunatati calitatea vietii acestora.

Simptomele insuficientei cardiace pot include respiratia grea si oboseala extrema, impiedicandu-i pe pacienti sa munceasca sau sa ia parte la activitatile sociale obisnuite, efectul fiind izolarea sociala, anxietatea si depresia.

9 din 10 pacienti diagnosticati cu insuficienta cardiaca nu stiu ca sufera de aceasta boala, aspect care indica o majora problema de comunicare intre medic si pacient, pe acest subiect. In plus, sunt putine persoanele care recunosc factorii de risc, semnele si simptomele insuficientei cardiace. De aceea, imbunatatirea comunicarii medic-pacient prin schimbarea oaradigmei clasice este esentiala, in asa fel incat pacientii cu insuficienta cardiaca sa nu mai fie expusi riscului de deces prematur si, pe de alta parte, sa aiba o calitate a vietii mult mai buna”, a afirmat dr. Marius Geanta.

Insuficienta cardiaca are prognostic nefavorabil comparable cu multe dintre cele mai frecvente forme de cancer. Costul semnificativ al bolii si pentru societate, din cauza unei rate mai mari de spitalizari si respitalizari si a impactului asupra familiei pacientului. Cel mai probabil, aceste costuri vor fi din ce in ce mai mari, odata cu cresterea prevalentei bolii pe fondul imbatranirii populatiei si a ratei crescute de supravietuire dupa atacuri de cord.

Grupul de lucru pentru insuficienta cardiaca al Societatii Romane de Cardiologie a identificat, intr-un document de pozitie, 4 prioritati si directii de actiune in domeniul insuficientei cardiace din tara noastra:

1. Cresterea constientizarii publice si intelegerea implicatiilor bolii
2. Realizarea unei baze de date pentru insuficienta cardiaca, la nivel national
3. Sustinerea dezvotarii unitatilor medicale dedicate tratamentului insuficientei cardiace
4. Asigurarea asistentei medicale de calitate si a monitorizarii pacientilor, in cadrul asistentei primare

Programul “Health Innovation Agenda” a fost initiat de Centrul pentru Inovatie in Medicina incepand cu anul 2015, cu scopul de a aduce pe agenda publica temele invatoare din medicina, in vederea cresterii nivelului de informare si educare asupra acestor subiecte de inalt nivel stiintific.


Citeste si despre:

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Cat de periculoasa este sarea in alimentatie Cum influenteaza obezitatea si anorexia sanatatea inimii Mitra Clip-ul Sfaturi pentru ameliorarea neplacerilor cauzate de varice Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Insuficienta cardiaca cronica Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii Insuficienta cardiaca Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca Insuficienta cardiaca congestiva - cand suntem in pericol?