Cum evitam infectiile urinare vara?

Actualizat: 09 August 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este infectia urinara?


O infectie a tractului urinar (ITU) este o infectie in orice parte a sistemului urinar - rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra. Majoritatea infectiilor implica tractul urinar inferior - vezica urinara si uretra.

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta o ITU decat barbatii. Motivul este anatomia feminina, in special in ceea ce priveste uretra - tubul care transporta urina din vezica in afara corpului. in timp ce uretra este o cale de evacuarea pentru urina, este si o cale de intrare pentru bacterii in tractul urinar. Uretra este mult mai scurta ca lungime la femei decat la barbati. Acest lucru este important cand vine vorba de bacterii. Bacteriile sunt insamantate (sau plantate) la nivelul orificiului uretrei (meat-deschiderea uretrei pe unde iese urina), ceea ce inseamna ca bacteriile au o distanta mai mica de urcat pentru a infecta vezica urinara la femei decat la barbati.

Infectia limitata la vezica urinara poate fi dureroasa si creeaza un disconfort si ,netratata, poate conduce la consecinte grave daca se extinde la rinichi.

De ce este mai frecventa in sezonul estival?

In lunile de vara creste riscul de a dezvolta o infectie a tractului urinar (ITU), in primul rand din cauza caldurii. Pe masura ce caldura si umiditatea cresc, germenii se dezvolta mai usor. Pe langa modalitatile clasice de infectare, vara apare si riscul infectarii de la apa contaminata din mare sau piscine insuficient igienizate.

In plus, indepartarea bacteriilor din tractul urinar este partial dependenta de fluxul de urina si de frecventa mictiunilor, astfel deshidratarea provocata de caldura poate favoriza infectarea tractului urinar.

Atat femeile, cat si barbatii sau copii pot face ITU, dar la posibilitatea este de patru ori mai mare sa se infecteze comparativ cu barbatii. Majoritatea infectiilor urinare nu sunt periculoase si pot fi tratate cu medicamente si suplimente alimentare.

Sfaturi ce ajuta la prevenirea infectiilor urinare:

1. Consumati multe lichide pentru a va mentine hidratat si a avea un flux urinar eficient
2. Nu amanati sa urinati cand aveti nevoie si nu va grabiti sa terminati. Retinerea urinei si eliminarea incompleta a vezicii urinare poate creste riscul de infectii urinare.
3. stergeti-va din fata in spate pentru a impiedica bacteriile din jurul anusului sa intre in vagin sau uretra.
4. Urinati dupa contactul sexual pentru a reduce riscul de ITU - prin eliminarea bacteriilor care ar fi putut patrunde in tractul urinar in timpul actului sexual.
5. Aveti in vedere ca anumite metode de contraceptie cum ar fi spuma spermicida si diafragmele, sunt cunoscute pentru cresterea riscului de ITU la femei.

Care sunt simptomele infectiei urinare?

Infectiile tractului urinar nu provoaca intotdeauna semne si simptome, dar atunci cand apar, acestea pot include:
Un impuls puternic si persistent de a urina
O senzatie de arsura la urinare
Eliberarea frecventa, in cantitati mici de urina
Urina care pare tulbure
Urina care apare rosie, roz aprins sau inchisa la culoare - un semn de sange in urina
Urina cu miros puternic
Dureri pelvine, la femei - in special in centrul pelvisului si in jurul zonei osului pubian

Cum o putem preveni sau trata?

Ghidurile medicale indica tratamentul de electie cu antibiotic pentru infectiile urinare, acesta administrandu-se doar la recomandarea si cu prescriptia medicului.
Exista insa solutii eficiente de preventie si accelerare a reducerii simptomelor infectiilor urinare precum extractul standardizat de afin rosu american. Prin componentele active prezente in fructele de afin rosu american/Cranberry, bacteriile (in special Escherichia coli) sunt impiedicate sa adere la celulele uroepiteliale care acopera peretele vezicii urinare. Bacteria E. Coli devine aderenta la celulele tractului urinar prin niste structuri similare unor “picioruse”, denumite fimbrii, rolul acestora fiind de penetrare a vezicii urinare, urmand invazia ulterioara a bacteriilor.

Cranberry, prin extractul sau standardizat, ajuta la mentinerea unei functii sanatoase a sistemului urinar, creand conditii nefavorabile pentru dezvoltarea cistitei recurente. Actiunea este dependenta de doza, necesitand obtinerea unei concentratii minime de 36 mg de proantocianidine de tip A zilnic, dozate din extractul standardizat de Cranberry.

Cistiflux A18 este un supliment alimentar ce contine acest extract eficient in “taierea picioruselor” bacteriei E.Coli, responsabila de majoritatea infectiilor urinare recurente.

In faza acuta a bolii, pentru un rezultat optim, se administreaza 2 plicuri pe zi, alaturi de tratamentul prescris de medic.
Pentru a preveni reaparitia infectiilor urinare se recomanda tratamentul cu Cistiflux 10 zile pe luna, mai ales in sezonul cald. Cistiflux se administreaza seara, inainte de culcare.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Acupunctura si infectiile urinare Prevenirea infectiilor urinare Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Ciuperca piciorului: 5 reguli pentru a evita infectia 7 mituri despre infectiile urinare De ce recidiveaza infectiile urinare? Manifestarile si tratamentul incontinentei urinare