Colonoscopia virtuala, o optiune eficienta

Actualizat: 06 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la "University of Wisconsin" sustine eficienta unei noi forme de colonoscopie bazata pe un tomograf care este introdus in colonul pacientului.

Cand este vorba de detectarea polipilor care ar putea deveni maligni, aceasta colonoscopie virtuala se dovedeste a fi la fel de eficienta ca metoda traditionala, reprezentata de folosirea unui dispozitiv de fibra optica. Avantajul acestei noi metode este ca isi indeplineste functiile intr-o maniera mai putin invaziva, mai putin costisitoare si cu un grad de risc mult mai scazut.

Conform "American Cancer Society", cancerul colorectal se afla pe locul trei printre cele mai comune forme de cancer, atat la femei cat si la barbati. In general, este prezenta la persoanele trecute de 50 de ani. Statisticile sunt sumbre: 112.000 de persoane diagnosticate in ultimul an, din care 52.000 au decedat in urma acestei afectiuni.

Colonoscopiile sunt considerate esentiale in prevenirea bolii, dar din pacate foarte multi pacienti nu beneficiaza de aceasta investigatie din cauza costurilor ridicate si a reputatiei de a produce disconfort.

In contrast cu procedura traditionala, colonoscopiile virtuale reduc disconfortul resimtit si pot costa chiar si de trei ori mai putin fata de tehnicile traditionale. Asa cum se procedeaza si in cazul metodei traditionale, pacientii care urmeaza sa efectueze o colonoscopie trebuie inainte sa isi curete intestinele folosind laxative si trebuie sa le fie introdus un cateter in rect, pentru a largi colonul, folosind dioxid de carbon. Totusi, spre deosebire de procedura traditionala, pacientii nu sunt sedati, desi se pot resimiti "crampe" in timpul procedurii.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au facut o comparatie intre eficienta colonoscopiei traditionale (realizata pe un numar de 3.163 de pacienti) si eficienta colonoscopiei virtuale (realizata pe un numar de 3.120 de pacienti). Cercetatorii au descoperit ca cele doua metode de investigare prezentau rezultate egale in detectarea polipilor cu potential periculos - 121 prin metoda traditionala si 123 prin colonoscopia virtuala.


Citeste si despre:

Colonoscopia virtuala Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza Endoscopia si colonoscopia - investigatii de ajutor in depistarea precoce a bolilor Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Polipii colonici Cancerul colorectal Screeningul in cancerul colorectal Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cancerul de colon Sigmoidoscopia Prevenirea cancerului de colon Recurenta cancerului de colon Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Impactul inteligentei artificiale asupra medicinei