Uleiul de peste nu este benefic pacientilor cu afectiuni cardiovasculare

Publicat: 31 Martie 2009

Potrivit unui amplu studiu realizat in Germania, capsulele pe baza de ulei de peste nu aduce niciun beneficiu pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, care deja urmeaza un tratament pentru prevenirea recidivarii afectiunii.

La acest studiu au participat peste 3800 voluntari, care au suferit atac de cord in ultimele 2 saptamani. Acestora li s-a administrat, zilnic, o doza de 1 gram de acizi grasi omega-3, adica o capsula pe baza de ulei de peste, sau placebo. Totodata, in timpul studiului aproximativ 90% dintre voluntari urmau un tratament medicamentos cu aspirina sau anticoagulante pentru a preveni un al doilea atac de cord.

Dupa un an, participantii la studiu nu prezentau nicio imbunatatire, chiar daca au luat si medicamente pe baza de ulei de peste sau placebo. In ambele grupuri, mai putin de 2% dintre pacienti au suferit de moarte cardiaca subita, 4% au avut un al doilea atac de cord, si mai putin de 2% au suferit un accident vascular.
„Nu exista aproape nimic care sa amelioreze starea de sanatate a pacientului cu afectiune cardiovasculara, prevenind decesul cardiac subit sau un al doilea atac de cord”, a declarat Dr.Jochen Senges de la Universitatea din Heidelberg.

Acizii grasi omega-3 se gasesc in uleiul de peste din somon, ton, sardine sau hering. Oamenii de stiinta cred ca uleiul de peste creste colesterolul HDL, scade trigliceridele si opreste dezvoltarea plagilor care pot infunda arterele. Asociatia Americana a Inimii recomanda adultilor sa consume peste de 2 ori pe saptamana, iar pacinetii cu afectiuni cardiovasculare sunt sfatuiti sa urmeze un tratament cu 1 gram de omega-3 pe zi.
Capsulele cu ulei de peste nu sunt recomandate copiilor si femeilor gravide sau care alapteaza, din cauza riscului ridicat al hemoragiilor. Administarea acestor capsule trebuie intrerupa cu o saptamana, sau mai mult, inainte de o interventie chirurgicala pentru a preveni riscul hemoragiilor.


TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei

Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Beneficiile vitaminei D pentru sanatate Afectiuni care se pot ameliora cu ajutorul catinei 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Lupta cu kilogramele dupa nastere - ce medicamente de slabit sunt recomandate Ce este Bromelaina si care sunt beneficiile acesteia pentru sanatate Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Alimentatia corecta a adolescentului Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate Atentie la grasimile hidrogenate!