Infiltratiile peridurale cu glucocorticoizi au efect trecator in lombosciatica

Publicat: 01 Noiembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu recent multicentric, dublu orb, placebo-controlat care s-a desfasurat pe durata a 12 luni, a avut ca obiectiv principal studierea efectului glucocorticoizilor administrati epidural in lombosciatica. Studiul a fost efectuat in 4 centre pentru tratarea durerii din Marea Britanie.

Lotul studiat a cuprins 228 de bolnavi cu sciatalgie unilaterala cu durata intre 1-18 luni. Pacientii au fost impartiti la intamplare in doua grupuri: unul care a beneficiat de tratament cu 3 infiltratii epidurale cu acetonura de triamcinolon la interval de 3 saptamani iar altul (grupul placebo) care a beneficiat de infiltratii cu solutie salina cu acelasi ritm de administrare. Evaluarea a fost efectuata la 12 luni prin chestionarul functional lombalgic.
Dupa primele 3 saptamani, pacientii infiltrati cu glucocorticoizi au avut un beneficiu superior fata de grupul placebo, reprezentat de ameliorarea cu 75% a chestionarului functional lombalgic. Acest avantaj nu a putut fi regasit intre 6-52 saptamani. Pacientii tratati cu glucocorticoizi nu s-au deosebit de cei din grupul placebo sub aspectul durerii, reducerii capacitatii functionale si al nevoii de interventie chirurgicala.

Autorii studiului au concluzionat ca infiltratiile epidurale cu glucocorticoizi produc o ameliorare trecatoare in lombosciatica si ca nu este nevoie de mai mult de o singura administrare pentru a obtine un oarecare rezultat.


Citeste si despre:

Distrofia Musculara Hernia de disc cervicala Acneea, zeci de cauze si efecte neplacute Infiltratiile cu ozon Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii Efectele divortului asupra copiilor Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Denervarea arterelor renale, o procedura minim invaziva pentru controlul hipertensiunii arteriale rezistente la tratament Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii Efectele secundare ale medicamentelor uzuale Ce efect are o cafea asupra organismului tau Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Cura cu cirese: efecte remarcabile!