Infiltratiile peridurale cu glucocorticoizi au efect trecator in lombosciatica

Actualizat: 25 Septembrie 2021

Un studiu recent multicentric, dublu orb, placebo-controlat care s-a desfasurat pe durata a 12 luni, a avut ca obiectiv principal studierea efectului glucocorticoizilor administrati epidural in lombosciatica. Studiul a fost efectuat in 4 centre pentru tratarea durerii din Marea Britanie.

Lotul studiat a cuprins 228 de bolnavi cu sciatalgie unilaterala cu durata intre 1-18 luni. Pacientii au fost impartiti la intamplare in doua grupuri: unul care a beneficiat de tratament cu 3 infiltratii epidurale cu acetonura de triamcinolon la interval de 3 saptamani iar altul (grupul placebo) care a beneficiat de infiltratii cu solutie salina cu acelasi ritm de administrare. Evaluarea a fost efectuata la 12 luni prin chestionarul functional lombalgic.
Dupa primele 3 saptamani, pacientii infiltrati cu glucocorticoizi au avut un beneficiu superior fata de grupul placebo, reprezentat de ameliorarea cu 75% a chestionarului functional lombalgic. Acest avantaj nu a putut fi regasit intre 6-52 saptamani. Pacientii tratati cu glucocorticoizi nu s-au deosebit de cei din grupul placebo sub aspectul durerii, reducerii capacitatii functionale si al nevoii de interventie chirurgicala.

Autorii studiului au concluzionat ca infiltratiile epidurale cu glucocorticoizi produc o ameliorare trecatoare in lombosciatica si ca nu este nevoie de mai mult de o singura administrare pentru a obtine un oarecare rezultat.


Citeste si despre:

Distrofia Musculara 24 karat Gold Facial Treatment - cea mai noua metoda de intinerire a pielii Hernia de disc cervicala Acneea, zeci de cauze si efecte neplacute Infiltratiile cu ozon Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Corelatii intre durere si evaluarea articulara Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii Efectele divortului asupra copiilor Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun