Focar de hepatita intr-o comuna maramureseana

Publicat: 20 August 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Maramures au semnalat, marti, ca in comuna Ardusat a izbucnit un focar de hepatita A, fiind semnalate 50 de cazuri de imbolnavire, transmite corespondentul NewsIn.

Majoritatea bolnavilor sunt copii. Directorul ASP Maramures, Alexandru Ilies, a declarat ca primele cazuri de hepatita A au fost semnalate inca din luna februarie. Boala a aparut intr-unul din cartierele comunei Ardusat, unde majoritatea populatiei este de etnie roma.

„Primele cazuri de hepatita A au fost identificate in luna februarie. in prezent mai sunt internate in spital doua persoane. Hepatita virala acuta este „boala mainilor murdare” si a aparut in zona cartierului Fanate din comuna. Aici locuiesc aproximativ 500 de locuitori, din care 88% sunt persoane de etnie rroma si 12% romani. S-au vaccinat antihepatic 70 de persoane dintre care 47 de copii si 23 de adulti”, a spus Alexandru Ilies.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica au constatat ca localnicii din zona nu beneficiaza de alimentare cu apa potabila din reteaua publica a comunei. Cetatenii din zona isi transporta apa de la fantani situate in apropiere, insa in urma analizei microbiologice s-a constata ca apa nu este potabila, astfel incat s-a dispus informarea localnicilor despreacest aspect.

"Au fost dispuse masuri pentru instiintarea populatiei cu privire la faptul ca apa din fantani nu este potabila, iar in zilele urmatoare se va proceda la golirea fantanilor, respectiv dezinfectarea acestora", a mai spus Alexandru Ilies. Totodata conducerea Primariei Ardusat va face demersuri pentru salubrizarea zonei si montarea a doua cismele stradale in zona. Autoritatile le-au mai atras atentia locuitorilor din zona ca boala este transmisibila si ca este foarte importanta respectarea regulilor elementare de igiena corporala individuala si colectiva, spalarea cu apa si sapun pentru a evita aparitia de noi cazuri de hepatita virala.


Citeste si despre:

Detoxifierea Abcesul hepatic - cauze, diganostic si tratament Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna Narcisismul Ce cauzeaza infectia cu virusul Zika? Inundatiile: afectiuni provocate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Anatomia abdomenului Anatomia si functiile ficatului Ce este si cum se transmite holera? Alerta in bolile transmisibile - OMS 883 Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Personalitatea adictiva: mit sau realitate?