Cancerul cervical influentat de stress

Publicat: 18 Februarie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Este cunoscut faptul ca virusurile sunt implicate in aparitia multor forme de cancer. Dintre acestea HPV (Human Papiloma Virus) in special subtipul HPV16 este cauza cancerului cervical. HPV se transmite in special pe cale sexuala, astfel o mare parte din populatia adulta este deja infectata.
Se cunoaste de asemenea ca doar infectia cu HPV nu poate fi cauzatoare de cancer.In cele mai multe cazuri, cand pacientul infectat este sanatos (are un sistem imunitar competent) virusul nu lasa nici un fel de urmari.
In cadrul studiului au fost urmariti in special pacientii de sex feminin, s-a constatat ca un grup redus de femei infectate cu HPV, v-or dezvolta o leziune cervicala, care poate fi punctul de plecare al unui cancer cervical.
A fost luata in calcul ipoteza ca stresul, de diverse forme, poate influenta capacitatea sistemului imunitar de a lupta eficient impotriva virusurilor. Astfel a fost conceput un fomular, care cuprindea intrebari despre gradul de stress intampinat in ultimele luni, dar si despre evenimente importante petrecute in ultimii ani (pierderea locului de munca, divort, decese).
Toate femeile incluse in studiu au completat acest formular, s-a constat ca cele supuse unui stress prelungit sau unui stress major prezinta un risc crescut de a dezvolta o leziune precanceroasa cervicala.
Aceasta a fost pusa pe seama faptului ca sistemul imun nu functioneaza la capacitate maxima in conditii de stress si astfel nu poate face unei infectii cu HPV.


Citeste si despre:

Cancerul cervical Cancerul cervical - stadializare si tratament Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala: cauze, simptome si tratament HPV Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Factori de risc in dezvoltarea cancerului Informatii generale despre cancerul endometrial Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate Cancerul - mit si adevar Cancerul endometrial Profilaxia cancerului de col uterin Cancer
Cere sfatul medicului ×