Terapia hormonala si memoria

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

terapie.hormonala,memorieTerapia hormonala instituita in primii ani dupa instalarea menopauzei nu pare sa afecteze memoria pacientelor dar poate creste apetitul sexual, conform unui studiu publicat in numarul din septembrie al publicatiei Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.
In acest studiu au fost implicate 180 de femei cu varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani care au avut ultimul ciclul menstrual in urma cu unu pana la trei ani.
Aceste femei au fost fost impartite la intamplare in doua grupuri: unul care a primit placebo si altul care a primit tratament hormonal cu estrogen si progesteron pentru o perioada de patru luni. In plus femeile din ambele grupuri au efectuat testari ale memoriei, atrentiei, functiei cognitive, statusului emotional, sexualitatii si somnului.

Rezultatele studiului au aratat ca nu exista diferente semnificative ale functiei cognitive la cele doua grupuri de femei.
Aceste rezultate sunt similare cu cele ale studiilor anterioare care sugereaza ca terapia hormonala are efecte minime asupra memoriei la femeile aflate la menopauza; a declarat conducatorul studiului, Dr. Pauline Maki, de la University of Illinois, Chicago, SUA. Rezultatele studiului nu au fost concordante cu ale altor studii care au depistat o imbunatatire a memoriei verbale la femeile care utilizau doar estrogen; probabil datorita actiunii progesteronului asupra efectului protectiv al estrogenului pe memoria verbala.
De asemenea la grupul care a luat terapie hormonala s-a observat cresterea apetitului sexual cu 44% comparativ cu grupul placebo.

In plus, femeile cu simptome vasomotorii, precum bufeurile si transpiratiile nocturne, au prezentat o scadere a acestora si o imbunatatire a calitatii vietii insa nu s-a observat nici o imbunatatire a functiei cognitive comparativ cu grupul placebo.
Acest studiu a fost limitat insa datorita incheierii sale inainte de termen pentru a evita posibilele efecte adverse ale terapiei hormonale pe termen lung: cresterea riscului de aparitie a cancerului de san si lipsa protectiei impotriva afectiunilor cardiovasculare.


Citeste si despre:

Terapia de substitutie hormonala Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Metode de a combate pierderile de memorie in menopauza Dezechilibrele hormonale Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Menopauza la barbati Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Alzheimer Dementa Sanatate cu tratamente naturiste - depresia Detoxifierea ayurvedica 7 boli surprinzatoare care pot fi provocate de sex