Sangele destinat transfuziei, nu trebuie sa fie mai vechi de 14 zile

Publicat: 20 Martie 2008

Potrivit unui studiu recent, practica de a stoca sange pentru mai mult de 2 saptamani, se poate dovedi fatala pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicala pe cord si nu numai.
Un grup de cercetatori din Cleveland, a descoperit ca pacientii care au primit sange stocat cu mai mult de 14 zile in urma, au risc crescut de a deceda, fata de pacientii care au primit sange stocat cu mai putin de 14 zile in urma.
Explicatia ar fi ca, eritrocitele din sangele stocat, incep un proces de autodistrugere, daca sunt pastrate mai mult de 14 zile. Un eritrocit distrus nu poate transporta oxigen, iar in plus, fragmentele eritrocitare blocheaza vasele de sange ale pacientului.
Studiul a fost efectuat in perioada Iunie 1998 - Ianuarie 2006, pe pacienti care au suferit o interventie chirurgicala majora pe cord. In functie de perioada cat a stat stocat sangele primit pentru transfuzie, pacientii au fost impartiti in 2 grupuri A si B.

Grupul A, numarand 2872 pacienti, a primit pentru transfuzie, sange stocat de cel mult 14 zile. Cel mai proaspat sange era stocat de 11 zile.

Grupul B, numarand 3130 pacienti au primit sange stocat de mai mult de 14 zile, cel mai vechi sange era stocat de 20 de zile.

In perioada spitalizarii, 2,8 la suta din pacientii grupului B au murit, comparativ, doar 1,7 la suta din pacientii grupului A au murit.
La un an de la interventia chirurgicala, 11 la suta din pacientii grupului B nu mai erau in viata, comparativ, din grupul A doar 7,4 la suta din pacienti au murit.
Concluzia acestui studiu este ca, cu cat sangele destinat transfuziei este pastrat mai mult timp, cu atat creste riscul unor complicatii in cazul unei interventii chirurgicale pe cord.


Citeste si despre:

Grupele de sange si transfuzia sanguina Bullying in scoli - efecte asupra copilului, la ce trebuie sa fie atenti parintii, ce este de facut? O problema mai veche: colesterolul Indreptarea dintilor in cele mai vechi timpuri Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Remediul natural impotriva gripei! Solutia perfecta pentru principalele efecte ale stresului! Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanele copiilor? Riscurile rucsacurilor prea grele 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ? Topul celor mai bune ingrediente din lotiunile pentru corp 6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre Chlamydia