Romanii consuma putine fructe si legume

Actualizat: 21 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu realizat de Millward Brown1 arata ca romanii nu includ des fructele si legumele in alimentatia zilnica. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este recomandat consumul unei cantitati minime de 400 de grame de fructe si legume in fiecare zi, impartita in 5 portii2. Exista numeroase modalitati simple de a suplimenta lipsa consumului de fructe si legume.

Legumele si fructele au un rol important in prevenirea mai multor boli, precum diabetul, bolile cardiovasculare si cancerul3, deoarece contin fibre, vitamine si minerale indispensabile organismului uman. Desi tot mai multi romani sunt constienti de proprietatile nutritive ale acestor produse, dieta lor nu contine suficiente fructe si legume. Doar 14% dintre romani consuma zilnic cele 4-5 portii de fructe recomandate si doar 10% legume, iar 47% dintre romani consuma fructe de 2-3 ori pe zi si 37% legume4.

Principalul motiv pe care romanii il declara privind absenta fructelor si a legumelor din dieta zilnica este lipsa timpului. Mesele sanatoase sunt inlocuite cu gustari rapide si disponibile la scara larga. Totusi, produsele necesare unei bune functionari a organismului uman sunt, de asemenea, accesibile. Astfel de produse sunt sucurile 100% si mousse-urile, care au aceleasi proprietati nutritive ca fructele si legumele din care sunt facute.

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma faptul ca un pahar de suc de fructe sau suc de fructe si legume (200 ml) poate inlocui una din cele 5 portii recomandate de fructe si legume5. Sucurile 100% sunt produse naturale, obtinute exclusiv din fructe si legume, fara zahar sau conservanti adaugati. De exemplu, un pahar de suc de portocale la micul dejun incarca organismul cu vitamina C, oferind energie pentru intreaga dimineata.

O gustare valoroasa pentru organism poate fi, de asemenea, si mousse-ul din fructe sau din fructe si legume, produs mai putin cunoscut pe piata din Romania. Mousse-urile sunt produse 100% naturale, obtinute din piure de fructe si legume.

Sucurile si mousse-urile incluse in dieta zilnica sunt un mod istet de a compensa lipsa fructelor si legumelor din alimentatie.

###

Campania “Mousse si suc 100%! aici sunt vitaminele istete” este finantata de Uniunea Europeana si Republica Polona, precum si din Fondul de promovare a Fructelor si Legumelor oferit de KUPS.

Mai multe informatii despre campanie sunt disponibile pe www.sucsimousse.eu si pe pagina de Facebook Traieste SMART.

Pentru mai multe informatii despre vitaminele istete, inclusiv trucuri despre cum sa va convingeti copiii sa consume fructe si legume, vizitati www.sucsimousse.eu si pagina de Facebook Traieste SMART.

Uniunea Nationala a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS) este o organizatie industriala ce asociaza producatorii de suc si alte entitati care coopereaza in mod direct cu industria producatoare de suc. inca din 1993, Uniunea reprezinta industria in initiativele nationale si ale Uniunii Europene, cooperand cu institutii stiintifice, laboratoare, precum si cu organizatii nationale si internationale ale industriei. De asemenea, Asociatia KUPS functioneaza in beneficiul consumatorilor prin intermediul sistemului sau de control voluntar, pentru a asigura sucuri de inalta calitate.
in plus, in cadrul operatiunilor sale, KUPS urmareste o serie de activitati de promovare si de educare, sustinand obiceiurile alimentare sanatoase, inclusiv ideea de 5 portii de legume si fructe pe zi, o portie putand fi inlocuita cu un pahar de suc.

Pentru mai multe informatii despre KUPS, vizitati www.kups.org.pl.


Citeste si despre:

Ar trebui sa evitati sau nu organismele modificate genetic? 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct Ai un stil de viata sanatos? Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii? Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori? Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten Secretele unei vieti lungi si sanatoase 11 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca despre menopauza