Motaiala zilnica, ne imbunatateste memoria

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oamenii isi petrec aproape o treime din viata dormind. O scurta siesta poate reda vigoare memoriei, afirma cercetatorii germani.
O echipa a Universitatii din Dusseldorf a demonstrat faptul ca un somn foarte scurt are un efect reparator in ceea ce priveste retinerea/memorarea cuvintelor.
Intr-adevar, o motaiala de sase minute, cu ochii inchisi, creste/imbunatateste capacitatea de amintire a cuvintelor. Aceste rezultate, sunt contrare teoriei conform careia procesarea memoriei are loc in timpul somnului profund, care intervine, la cel putin 20 de minute dupa adormire.
Profesorul Jim Horne, coordonatorul centrului de somn al Universitatii Loughborough, afirma ca rezultatele acestui studiu sunt interesante. Totusi, profesorul recomanda prudenta in interpretarea rezultatelor obtinute: <memoria ar putea fi imbunatatita dupa doar sase minute de somn, este noua, astfel incat trebuie sa privim aceste rezultate cu prudenta>>.
Mai multe studii au demonstrat deja ca exista o legatura intre somn si memorie, subliniind importanta rolului pe care il joaca fazele/ciclurile naturale ale somnului.


Citeste si despre:

4 motive pentru a servi o salata zilnic Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica 10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati De cate proteine aveti nevoie zilnic si cum sa le procurati Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Machiajul zilnic iti poate afecta tenul? Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii Cata apa trebuie sa bei zilnic? Igiena zilnica a corpului Rutina zilnica sanatoasa pentru diabetici Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic