Mesele in familie imbunatatesc sanatatea mentala a adolescentilor

Actualizat: 26 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform unui nou studiu, mesele regulate in familie pot sa imbunatateasca considerabil sanatatea mentala a adolescentilor, indiferent daca se simt confortabil in discutiile cu parintii lor sau nu.

Studiul sugereaza ca adolescentii care iau masa in familie sunt mai increzatori si in general mai stabili emotional, in comparatie cu cei care nu au acest obicei.

Mesele in familie ofera adolescentilor o rutina, consecventa si obiceiuri alimentare sanatoase.

Cercetatorii au examinat relatia dintre frecventa meselor in familie si efectele asupra sanatatii mentale in cadrul unui studiu la care au participat 26.069 de adolescenti cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani.

Cercetatorii au identificat un efect pozitiv asupra sanatatii mentale la adolescentii care aveau mese regulate in familie, in ciuda genului, varstei sau a nivelului socioeconomic.

Cu cat sunt mai frecvente mesele in familie, pe de o parte sunt mai scazute problemele emotionale si de comportament si pe de alta parte, creste sanatatea emotionala, increderea si ajutorul oferit celor din jur cat si gradul de satisfactie al vietii.

Cercetatorii au mai declarat ca au fost surprinsi sa descopere rezultate atat de consistente in urma studiului. De la nici o masa in familie, pana la 7 mese pe saptamana, fiecare masa in familie are un aport pozitiv semnificativ la sanatatea mentala.

Participantii la studiu au descris numarul de mese in familie pe care le au intr-o saptamana, au furnizat informatii despre starea lor emotionala, nivelul de comunicare cu parintii, gradul de satisfactie al vietii si internalizarea si externalizarea problemelor.

Mesele in familie ofera copiilor un sentiment de apartenenta si valori. Sunt de asemenea, cheia pentru interactiuni deschise in familie si o modalitatea vitala prin care parintii isi pot invata copiii despre comportamentele pozitive.

In plus, mesele in familie sunt o ocazie buna pentru ca adolescentii sa isi exprime grijile si problemele si ii fac pe acestia sa aiba un sentiment de apartenenta si valori, ceea ce reprezinta o baza importanta pentru sanatatea mentala.

Importanta meselor in familie a fost explorata si in alte situatii si s-a demonstrat ca are o serie de beneficii pentru sanatatate in general, nu doar pentru sanatatea mentala.

Conform unui alt studiu, mesele in familie ajuta la prevenirea tulburarilor de alimentatie, obezitatii si a nutritiei inadecvate.


Citeste si despre:

Sindromul Down - mongolismul Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim?