Despre chirurgia robotica: tehnologie medicala avansata

Actualizat: 15 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Chirurgia robotica, denumita si chirurgie asistata de robot, permite medicilor sa efectueze o multitudine de proceduri complexe cu mai multa precizie, flexibilitate si control decat este posibil prin tehnicile chirurgicale conventionale.

Chirurgia robotica este asociata, de obicei, cu chirurgia minim invaziva, acest lucru inseamna ca procedurile sunt efectuate prin incizii mici. Cel mai utilizat sistem chirurgical robotic clinic include un brat cu camera si brate mecanice la care sunt atasate instrumente chirurgicale. Chirurgul controleaza bratele robotului in timp ce este asezat la o consola de calculator, langa masa de operatie. Consola ii ofera chirurgului o vedere 3D de inalta definitie, marita, a locului operatiei.

In continuare poti descoperi cum functioneaza chirurgia robotica si care sunt beneficiile sale pentru pacienti si pentru chirurgi. De asemenea, vei afla in ce consta pregatirea pacientului pentru o astfel de interventie, dar si care sunt riscurile si provocarile acesteia.

Ce este chirurgia robotica si cum functioneaza?

Chirurgia robotica reprezinta o forma avansata de chirurgie minim invaziva sau laparoscopica in care chirurgii folosesc un robot controlat de un computer pentru a-i asista in anumite proceduri chirurgicale. Bratele robotului au un grad ridicat de dexteritate, permitand chirurgilor sa opereze in spatii care ar putea fi accesibile doar prin chirurgie deschisa.

Chirurgia robotica permite chirurgilor sa efectueze sarcini chirurgicale complexe prin incizii mici, folosind tehnologia robotica. Robotii chirurgicali sunt dispozitive controlate de calculator, care pot fi programate pentru a ajuta la pozitionarea si manipularea instrumentelor chirurgicale, ceea ce le ofera chirurgilor o mai buna precizie, flexibilitate si control.

Beneficiile chirurgiei robotice

Chirurgii care folosesc sistemele robotice stiu ca acestea sporesc precizia, flexibilitatea si controlul in timpul operatiei si le permite sa vada mai bine locul operatiei, in comparatie cu tehnicile chirurgicale traditionale. Cu ajutorul chirurgiei robotice, chirurgii pot efectua proceduri delicate si complexe care pot fi dificile sau imposibile cu alte metode, adesea, chirurgia robotica facand posibila chirurgia minim invaziva.

Beneficiile chirurgiei robotice pentru pacienti

Cele mai importante beneficii ale chirurgiei robotice minim invazive sunt:

Beneficiile chirurgiei robotice pentru chirurgi

Avantajele majore pentru chirurgii care folosesc chirurgia robotica includ:


In spitalele MedLife, sunt disponibile doua tehnologii robotice importante: sistemul robotic da Vinci (Life Memorial Hospital din Bucuresti si Clinica MedLife Polisano din Sibiu) si robotul Brainlab Curve & Loop X & Cirq (Spitalul MedLife Humanitas).

Sistemul Robotic da Vinci Xi

Life Memorial Hospital din Bucuresti este dotat cu una din tehnologiile de chirurgie robotica de top, sistemul de chirurgie robotica da Vinci Xi, cu ajutorul caruia se pot realiza interventii minim invazive in cazul unor afectiuni:


Tehnologia robotica da Vinci X realizeaza interventii minim invazive la Spitalul MedLife Polisano din Sibiu, pentru afectiuni ginecologice, urologice, oncologice si nu numai.

Chirurgia Robotica Brainlab Loop-X & Cirq

Spitalul MedLife Humanitas este dotat cu o tehnologie de top in practica neurochirurgicala. Este vorba despre sistemul de imagistica robotica mobila, augmentare virtuala Brainlab Loop-X & Cirq. Acest sistem robotic este folosit in special in cazul pacientilor care sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, dar si in cazul patologiei cerebrale:


Acest sistem robotic se caracterizeaza printr-o precizie foarte mare, posibilitatea de a rezolva cazuri complexe pe care chirurgia clasica nu le poate rezolva, cu recuperare mai rapida a pacientului si reluarea activitatilor cotidiene in cel mai scurt timp. Patologiile cerebro-spinale sunt abordate de echipe multidisciplinare formate din:

Cum te pregatesti pentru o interventie chirurgicala robotica

Chirurgia robotica este o forma avansata de chirurgie minim invaziva, in care medicul controleaza un robot pentru a efectua proceduri chirurgicale. Este important ca pacientul sa inteleaga acest concept, sa cunoasca avantajele si motivele pentru care a fost aleasa aceasta metoda, in detrimentul unei metode chirurgicale clasice.
Inainte de interventia chirurgicala robotica, sunt necesare numeroase teste medicale si consultatii. Acestea pot include:


Scopul acestor teste este de a confirma daca pacientul este un candidat potrivit pentru procedura respectiva si de a planifica strategia chirurgicala. Pregatirea pentru o interventie chirurgicala robotica implica o componenta fizica si una mentala. Un regim alimentar echilibrat, exercitiile fizice regulate si odihna adecvata pot ajuta la imbunatatirea rezultatelor chirurgicale. De asemenea, gestionarea anxietatii si a stresului prin tehnici de relaxare sau consiliere poate avea un impact pozitiv asupra recuperarii postoperatorii.

Riscurile chirurgiei robotice

Chirurgia robotica implica riscuri, dintre care unele pot fi similare cu riscurile unei interventii chirurgicale deschise conventionale, cum ar fi un mic risc de infectie si alte complicatii.

Chirurgia robotica nu este o optiune pentru toti pacientii. Medicul este cel care trebuie sa informeze pacientul despre beneficiile si riscurile chirurgiei robotice si despre cum se compara aceasta cu alte tehnici, cum ar fi alte tipuri de chirurgie minim invaziva sau chirurgia deschisa conventionala.

MedLife este reteaua de servicii medicale care are la dispozitie cei mai multi roboti capabili de interventii chirurgicale robotice, dar si echipe multidisciplinare specializate.

Chirurgia robotica reprezinta un pas major in medicina moderna, avand capacitatea de a imbunatati rezultatele obtinute prin precizie mai mare si invazivitate redusa. Desi prezinta anumite riscuri si limitari, beneficiile sunt semnificative atat pentru pacienti, cat si pentru chirurgi.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Lobectomia pulmonara - optiune medicala pentru afectiunile pulmonare complexe Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual Criolipoliza, procedura minim-invaziva de reducere a depozitelor de grasime Principii chirurgicale in patologia esofagului Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Chirurgia bariatrica - chirurgia obezitatii Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii Tratamentul chirurgical pentru varice Bulectomia, procedura chirurgicala care indeparteaza bulele de aer de la nivelul plamanilor Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
Cere sfatul medicului ×