Sindicatele si reprezentantii Guvernului se intalnesc luni pentru a relua negocierile salariale

Publicat: 03 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Guvernul nu a dat niciun pas inapoi in ce priveste cresterile salariale cerute de profesori inca din luna octombrie, intrucat acestea nu sunt cuprinse in bugetul pe 2008, a declarat ministrul de Interne, Cristian David, la finalul discutiilor cu sindicalistii, urmand a se intalni din nou luni.

"In orice economie stabila nu exista cresteri peste noapte cu 50% si nu cred ca e o modalitate economica viabila. Daca am acorda o crestere in invatamant, ar veni altii sa ceara 80% si s-ar crea o spirala care nu s-ar opri niciodata. Facem apel la sindicate sa accepte o discutie rationala, in contextul economic international", a mai spus David.

El a adaugat ca salariul in sectorul bugetar a crescut din 2005, in medie, cu aproape 183%, cea mai insemnata crestere fiind in sanatate unde salariul a ajuns cu 222% mai mare decat in urma cu trei ani. Cristian David a mai spus ca salariul in invatamant au crescut cu 201%, iar cel din administratie cu 211%.

"Luni, vom propune reprezentantilor confederatiilor sindicale o matrice a salarizarii in sectorul bugetar, care sa elimine discrepantele dintre salarii. Baza de calcul a acestei piramide trebuie sa fie sustenabila din punctul de vedere al bugetului", a continuat seful Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

La randul sau, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca discutiile cu sindicatele legate de majorarile salariale vor continua pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Sindicalistii din invatamant protesteaza impotriva deciziei Guvernului de a amana pentru aprilie 2009, prin Ordonanta de Urgenta, aplicarea Legii votate Parlament si promulgate de presedinte care prevede majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Acestia au stabilit, totodata, calendarul protestelor, astfel ca pe 3 si 10 noiembrie vor fi greve de avertisment, iar pe 18 noiembrie - greva generala, din cauza masurilor luate de Guvern impotriva punerii in aplicare imediata a legii de majorare a salariilor din invatamant.


Citeste si despre:

Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006