Peste 1.100 de firme au fost amendate de ANPC pentru ca vindeau alimente alterate sau fara acte

Publicat: 20 August 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Nu mai putin de 1.116 dintre cei 1.220 de agenti economici controlati, in a doua jumatate din iulie, de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost amendati pentru ca vindeau alimente alterate, fara acte de provenienta sau depozitate la caldura.

Valoarea totala a amenzilor aplicate de inspectorii ANPC se ridica la 212.400 de lei.

In urma controalelor, 2,2 tone de alimente au fost oprite de la comercializare, iar alte 45 de tone au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor.

Principalele abateri constatate in timpul controalelor sunt legate de calitatea produselor comercializate: ambalaje deteriorate, alimente alterate, lipsa actelor de provenienta si de calitate, produse comercializate dupa expirare, produse depozitate la temperaturi necorescpunzatoare, produse la care s-a schimbat starea termica sau alimente depozitate fara respectarea vecinatatii.

Alte nereguli care au dus la amendarea agentilor economici sunt legate de informarea consumatorilor, fiind constatata incalcarea prevederilor privind etichetarea alimentelor la circa 12 tone de produse. Astfel, in timpul controalelor au fost gasite liste de meniu care nu cuprindeau toate datele necesare pentru informarea corecta a consumatorilor, neinscrierea volumului net aferent pretului la bauturi, lipsa elementelor de etichetare, data durabilitatii minimale lipsa, ilizibila sau inscrisa dublu, comercializarea de produse cu elementele de identificare netraduse in limba romana sau neafisarea pretului de vanzare.

A mai fost sanctionata nerespectarea conditiilor igienico-sanitare, lipsa apei curente, neafisarea orarului de functionare sau a denumirii unitatii.


Citeste si despre:

10 pericole alimentare Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentul psorizisului in placi Nicotina Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate Urzica in tratarea anemiei Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Protectia tenului in anotimpul umed si friguros Aparate auditive moderne si tehnologie de ultima generatie Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara HPV Beneficiile sucului de portocale Cum sa va relaxati fizic si emotional Cum sa va preparati propriile masti de fata cu ingrediente naturale Psyllium, taratele care fac minuni pentru silueta Tumorile neuroendocrine Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii
Cere sfatul medicului ×