Pacientii cu afectiuni psihice usoare pot fi tratati si de medicul de familie

Publicat: 29 Septembrie 2008

Medicii de familie pot depista si trata afectiunile psihice usoare, precum anxietatea, depresia si alcoolismul, a caror incidenta a crescut alarmant in ultimii ani, potrivit medicilor prezenti, vineri, la deschiderea "Conferintei de neuropsihiatrie in medicina de familie".

Potrivit datelor statistice, rata imbolnavirilor de afectiuni psihice usoare s-a dublat in ultimii 15 ani.

"Medicii de familie, ca medici de prim contact cu pacientii, trebuie sa depisteze la timp afectiunile grave, cum sunt psihozele si dementa, sau pe cele mai putin grave, precum anxietatea si depresia, care afecteaza tot mai frecvent, in ultima vreme, calitatea vietii. De asemenea, medicii de familie se mai confrunta si cu pacientii dependenti de droguri sau alcool", a subliniat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti.

Potrivit specialistilor, pacientul nu recunoaste, de cele mai multe ori, ca are o problema psihica, din cauza riscului de a fi stigmatizat pentru asta in societate.

"Pacientii care vin la medicul de familie sa se trateze pentru diabet, cancer sau alte afectiuni au, de multe ori, si afectiuni psihice pe care nu le recunosc. Noi, medicii de familie, nu vrem sa luam locul psihologilor, dar putem depista boli psihice usoare, precum anxietatea, depresia sau alcoolismul. Daca sunt depistate precoce, aceste afectiuni psihice pot fi tratate si de catre medicul primar". a precizat dr. Cristian Oana.

O alta problema foarte importanta cu care se confrunta medicii de familie este, potrivit dr. Cristian Oana, consumul de alcool in scoli, care ar fi una aproape generalizata, mult mai extinsa decat cea a consumului de droguri.

La nivel mondial, un om din 14 sufera de o boala psihica, potrivit datelor statistice de la sfarsitul anului trecut.

Sursa NewsIn


Email

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Implicatiile stresului in viata cotidiana

Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara

Tratamentul incontinentei fecale

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Gusa tiroidiana

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Schizofrenia

Pierderea unei sarcini si moartea neonatala

Artrita reumatoida

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile