Ministrul Sanatatii a aprobat Protocolul national de triaj al pacientilor in caz de urgenta

Publicat: 27 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Protocolul aprobat de ministrul Sanatatii stabileste regulile de triaj ale cazurilor de urgenta care se prezinta in Unitatea de Primiri Urgente (UPU), astfel incat prioritatea consultarii sa revina intotdeauna persoanelor aflate in starea cea mai grava, se arata intr-un comunicat al ministerului.

„Acest Ordin este rezultatul activitatii de peste sase luni a Comisiei de specialitate in Medicina de urgenta si dezastre a Ministerului Sanatatii”, a declarat subsecretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Sistemul clasifica pacientii dupa un algoritm folosit in mai multe tari ale lumii cu sisteme similare de urgenta. Algoritmul stabileste modul de incadrare a fiecarui caz intr-o categorie anume in momentul prezentarii in urgenta si se foloseste mai ales atunci cand Unitatea de Primiri Urgente este aglomerata. De asemenea, protocolul stabileste timpul maxim de la sosire pana la consultarea de catre primul medic.

Potrivit protocolului, cazurile se pot clasifica in cinci categorii, de la Cod Rosu, ce inseamna pacient in stare extrem de grava, ce trebuie consultat imediat, pana la Cod Alb, ce prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 minute. Codurile intermediare sunt: Galben, ce prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 10 min, Verde, timp maxim de asteptare - 30 min, si Albastru, timp maxim de asteptare - 60 de minute.

Ulterior consultarii de catre primul medic, cazul urmareste procedura normala in Unitatea de Primiri Urgente, fiind investigat, tratat si consultat la nevoie si de catre alti specialisti din spital, in vederea luarii deciziei de internare, externare sau transfer.

„Avem nevoie de reguli si norme clare in spitale, numai astfel putem exclude pe viitor pericolul repetarii unor cazuri precum cel de la Slatina. In acest sens, reiterez una dintre prioritatile mandatului meu, si anume introducerea ghidurilor si a protocoalelor terapeutice”, a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.


Citeste si despre:

Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor