Cele mai bune medicamente pentru pacientii infectati cu HIV si/sau virusul hepatitic B

Actualizat: 21 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Afectarea hepatica reprezinta una din principalele cauze ale morbiditatii si mortalitatii la persoanele infectate cu HIV, hepatitele cronice B si C fiind factorii principali ai imbolnaviri ficatului la pacientii respectivi. Conform Statisticilor Ministerului Sanatatii in prezent in Romania sunt 9.372 de persoane infectate cu HIV, dintre acestia 7000 aflandu-se in tratament. Despre raspandirea infectiei cu virusul hepatitei B in Romania se stie ca este de aproximativ 6%-7% din totalul popultiei, in primele 6 luni ale anului 2009 fiind nou diagnosticate 500 de persoane.

Inca de la inceputul anului, compania de Cercetare Biofarmaceutica Gilead Science Inc a facut posibil accesul pacientilor romani, infectati cu virusul HIV si/sau virusul hepatitic B la tratamentele actuale de ultima generatie, in conformitate cu recomandarile si standardele din ghidurile terapeutice internationale. Moleculele Adefovir, Tenofovir si Emtricitabina sunt considerate prima optiune de tratament pentru pacientii recent diagnosticati sau pentru cei care nu mai raspund la alte tratamente.

Tratamentul pentru pacientii infectati cu HIV care au coinfectie cu hepatita B este un tratament care se administreaza pe toata durata vietii, iar autorizarea Tenofovir in tratamentul hepatitei B al bolnavilor HIV a reprezentat un pas important, dupa mai mult de o decada de cercetare in ambele arii medicale, facand disponibil un medicament cu o singura administrare pe zi, care reduce incarcatura virala a ambelor virusuri, cu o rata de dezvoltare a rezistentei redusa si cu siguranta in administrare.

“Pacientii cu infectie HIV sunt pacienti complecsi, poate cei mai complecsi dintre toti, tratamentul lor necesitand o permanenta adaptare si particularizare. Avem multi pacienti in tratament cu antiretrovirale si pentru acestia avem nevoie de astfel de medicamente inovatoare care ne ajuta pe noi, medicii, sa le oferim o sansa in plus”
, a afirmat in cadrul conferintei Prof. Dr. Sorin Rugina (Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta).

Beneficiile pe care le aduc medicamentele prezentate, incluse in schemele terapeutice ale pacientilor adulti infectati cu HIV sau care prezinta infectie asociata HIV - hepatita B, sunt importante atat pentru cresterea sperantei de viata cat si pentru cresterea calitatii vietii acestor pacienti.

Costurile tratamentelor cu medicamentele produse de Gilead Science sunt sustinute de catre Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, prin Programele Nationale de Sanatate adresate acestei categorii de pacienti. In Romania compania Gilead Science Inc este reprezentata de catre CSC Pharmaceuticals.


Citeste si despre:

Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor Care este cel mai bun ulei pentru gatit Cele mai bune alimente pentru micul-dejun De ce este rasul cel mai bun medicament? Cele mai bune lichide pentru organism Cele mai bune vitamine pentru sanatatea oculara si sursele de unde pot fi obtinute Cele mai periculoase medicamente pentru corpul uman Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cele mai bune vitamine pentru o piele sanatoasa si stralucitoare Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii Cele mai bune remedii pentru iritatia de scutec Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare Traind si iubind cu HIV/SIDA Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin