Altruismul a aparut cu multi ani in urma datorita conditiilor grele de viata

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Altruismul – actiune dezinteresata in favoarea altora – este o trasatura morala care se pierde in negura vremurilor.
Intr-un articol din revista Science a fost lansat o ipoteza conform careia altruismul a aparut la stramosii nostri care cooperau si isi imparteau resursele intre ei in perioadele grele sau in vreme de razboi.
Aceasta impartire a resurselor, o practica ce avea si un cost personal – prin impartirea resurselor cu ceilalti membri ai grupului persoana respectiva avea pentru sine mai putin – a ajutat grupul sa supravietuiasca si membri grupului au devenit mai apropiati.
Ca rezultat al acestei cooperari, au aparut grupuri puternice care au reusit sa depaseasca mai usor perioadelor dificile comparativ cu grupurile dominate de lacomie.
Nimeni nu stie ce anume a declansat aceasta cooperare la unele grupuri si daca actiunile lor au lasat o mostenire genetica pana in zilele noastre.

Citeste si despre:

Nostalgia: dulcea reamintire Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate Ciroza hepatica Aerul conditionat, riscuri si beneficii Jucariile sexuale Traind si iubind cu HIV/SIDA 12 indicii ca veti trai pana la 100 de ani De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult Condropatia - afectiunea ce poate aparea la orice varsta Tratamentul ortodontic: tehnica linguala Sexualitatea pe parcursul vietii Alimentatia in timpul sarcinii Glaucomul Sangerarile dupa menopauza si afectiunile pe care le ascund