10 intrebari frecvente despre medicamentele generice

Actualizat: 16 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stiati ca medicamentele generice, alternative mai accesibile ale medicamentelor inovative, pot trata cu succes o serie intreaga de afectiuni, de la diabet si cancer, pana la boli cardio-vasculare?


Pacientii sunt incurajati de specialist sa se familiarizeze cu aceasta categorie de medicamente, intrucat medicamentele generice ii pot ajuta sa aiba acces la un tratament medical prescris , fara cheltuieli inutile! Mai jos veti gasi raspunsul la cele mai frecvente intrebari puse de pacienti despre medicamentele generice.

Curiozitati comune despre medicamentele generice

1. Ce sunt, mai exact, medicamentele generice?

O buna parte din confuziile nascute in jurul medicamentelor generice vin din perceptia gresita a oamenilor asupra provenientei si compozitiei acestora. Cel mai important aspect de retinut este acela ca medicamentele generice sunt identice cu medicamentele inovative din prisma substantei lor active.


Atunci cand un medicament inovativ este lansat pe piata, pretul cu care este comercializat reflecta costurile implicate de cercetare, dezvoltare si promovare a marcii.

Dupa aproximativ 10-15 ani de la lansare, brevetul acestuia expira, moment in care alte companii farmaceutice pot fabrica si dezvolta medicamentul cu conditia sa nu modifice substanta activa si excipientii.

Desi aspectul celor doua tipuri de medicamente poate sa difere (ca dimensiune, forma sau culoare), efectul lor in corpul pacientului este acelasi. Cat despre siguranta utilizarii lor, medicamentele generice sunt supuse unor norme riguroase de testare si aprobare, la fel ca alternativele lor inovative.

2. De ce sunt medicamentele generice mai ieftine?

Asocierea dintre pretul scazut si calitatea indoielnica nu este valabila in cazul medicamentelor generice. Costurile cu 20%-90% mai scazute se justifica prin timpul mai scurt de dezvoltare si productie, ce implica desigur costuri mai mici.

Odata cu expirarea brevetului unui medicament inovativ, cresterea concurentei determina si diminuarea pretului medicamentului. Astfel, pacientul beneficiaza de o varianta eficienta si mai accesibila de tratament.

3. Ce diferenta de calitate exista intre medicamentele generice si inovative?

Intre cele doua tipuri de medicamente nu exista o diferenta de calitate, deoarece in ambele cazuri producatorii sunt supusi unor rigori stricte privind compozitia si efectele medicamentelor pe care le produc.

In tara noastra, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) autorizeaza comercializarea medicamentelor din ambele clase.

4. De ce arata diferit medicamentele generice si cele inovative?

Medicamentele generice si cele inovative sunt echivalente ca doza, concentratie de substanta activa si indicatii terapeutice. Insa aceasta echivalenta nu este perceputa cateodata de consumatori din cauza faptului ca medicamentul generic nu arata la fel ca cel inovativ.

Cata vreme companiile farmaceutice pastreaza substanta activa nemodificata, ele pot produce medicamentul generic in orice dimensiune, forma sau culoare.

5. In ce tip de tratamente se pot folosi medicamentele generice?

Medicamentele generice de pe piata sunt disponibile atat pentru tratarea bolilor uzuale, cat si pentru tratamentele in regim ambulator.

Consultati medicul curant sau farmacistul pentru a afla care sunt optiunile de tratament disponibile pentru afectiunea de care suferiti, insistand asupra variantelor de medicamente generice care contin substanta activa prescrisa in reteta. Foarte multe dintre medicamentele eliberate cu prescriptie medicala sau fara sunt disponibile si in varianta lor generica.

Daca vi se recomanda un medicament pe baza numelui comercial (si nu denumirea substantei activa), intrebati medicul sau farmacistul ce substitut generic exista pentru acesta si cum trebuie administrat.

6. Ce boli se pot trata cu medicamentele generice?

Cele mai importante arii terapeutice dispun de alternative de tratament care includ medicamentele generice. Acestea din urma pot trata cu succes numeroase afectiuni grave, precum bolile cardio-vasculare, cancerul, diabetul , HIV/SIDA, osteoporoza, hipertensiunea arteriala, Alzheimerul etc.

7. In cat timp de la expirarea brevetului unui medicament inovativ apare unul generic pe piata?

De cele mai multe ori, perioada necesara dezvoltarii, testarii si autorizarii unui medicament generic este mult mai scurta decat in cazul medicamentelor inovative datorita faptului ca medicamentele generice preiau formula substantei active de la medicamentul inovativ corespunzatori.

Timpul poate sa varieze in functie de brevetul medicamentului inovativ si de complexitatea medicamentului generic.

8 . Cum este testat un medicament generic pentru a fi comercializat?

Companiile care lanseaza pe piata farmaceutica medicamente generice sunt supuse acelorasi rigori de respectare a standardelor de calitate si siguranta ca in cazul medicamentelor inovative. Aceste conditii sunt verificate periodic de autoritati.

Fabricile care nu se incadreaza in normele legale nu primesc autorizatia de functionare, potrivit legislatiei in vigoare.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) evalueaza siguranta medicamentelor generice inainte si dupa lansarea lor pe piata. Toate companiile producatoare detin un sistem de monitorizare a produselor comercializate, prin care autoritatile pot verifica periodic standardele de calitate necesare.

9. Ce este substanta activa dintr-un medicament?

Substanta activa este cea care confera bioechivalenta dintre medicamentele generice si cele inovative, fiind de fapt substanta chimica responsabila cu efectul terapeutic, odata ce este eliberata in organism.

Din punct de vedere stiintific, medicamentul inovativ si cel generic au aceeasi concentratie si disponibilitate biologica a substantei active in organism, atunci cand medicamentul este administrat in doze egale.

10. De ce este avantajoasa pentru pacienti folosirea medicamentelor generice?

Pe scurt, pentru ca le ofera un acces sporit la tratamentdatorita costurilor reduse (cu pana la 90%). Prin diminuarea efortului financiar necesar pentru urmarea unei terapii, pacientii vor respecta durata tratamentului prescris de medic si nu vor risca o agravare a afectiunii de care sufera.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Despre fizioterapie Aspecte importante despre tulburarea de invatare nonverbala 10 curiozitati legate de activitatea sexuala Sexul protejat Pregatirea pentru interventia chirurgicala Pubertatea si patologia ei Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Tulburari de erectie Ejaculare precoce Cancerul ovarian Tumorile maduvei spinarii Tot ce trebuie sa stii despre medicamentele generice Mituri despre medicamentele generice si adevarul din spatele lor
Cere sfatul medicului ×