Ce este depresia si cum se trateaza?

Actualizat: 05 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Depresia este o tulburare emotionala foarte des intalnita. Depresia afecteaza modul in care o persoana mananca si doarme sau modul in care persoana se vede pe sine si in care se gandeste la diverse lucruri. Oamenii care au depresie se simt lipsiti de energie si nu se pot concentra.

Altii sunt des irascibili, fara un motiv clar. Simptomele variaza de la o persoana la alta, dar daca va simtiti deprimat(a) pentru mai mult de doua saptamani si aceasta stare va afecteaza viata de zi cu zi, atunci s-ar putea sa aveti depresie clinica.


Depresia nu este acelasi lucru cu o stare de tristete trecatoare. Nu este un semn de slabiciune si nici o stare care va disparea ca rezultat al propriei vointe sau dorinte. Fara tratament, simptomele se pot prelungi la saptamani, luni sau ani. Un tratament adecvat insa ii poate ajuta pe majoritatea oamenilor care sufera de depresie. Tratarea depresiei este importanta in special pentru ca va afecteaza nu doar pe dumneavoastra, ci si familia si locul de munca.


Iata o lista de simptome care descriu depresia:
Va simtiti coplesit(a) de tristete zile in sir
Nu mai aveti chef de nimic, nici macar de lucrurile care inainte va faceau placere
Va este greu sa va concentrati sau sa luati decizii
Plangeti mai mult decat inainte
Nu aveti un somn odihnitor
Obositi usor sau va simtiti obosit(a) majoritatea timpului
Aveti o parere proasta despre propria persoana
Nu va simtiti in stare sa faceti nimic
Simtiti ca lucrurile merg din rau in mai rau si ca nu le mai puteti face fata
Va simtiti inutil(a)

Puteti beneficia de tratament psihologic GRATUIT pentru depresie, ONLINE (prin Skype), oferit in cadrul unui proiect derulate de Universitatea Babes-Bolyai. Pentru mai multe detalii despre masura in care acest proiect ar fi indicat pentru dumneavoastra, puteti consulta lista de simptome prezentata mai sus sau puteti lua legatura cu unul din specialistii implicati in proiect. Echipa de psihologi a proiectului poate fi contactata, pentru intrebari si detalii suplimentare, folosind datele de mai jos.

psihoteraie depresie

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate Ce este malocluzia si cum o tratam Ce este vertijul si cum poate fi tratat Ce este pancreatita si cum se manifesta? Ce este leucodistrofia si cum gestionam aceasta boala rara neurologica Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati? Ce este tromobocitopenia si cum poate fi diagnosticata? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ce este atichifobia si cum poate fi gestionata teama de esec? Ce este sarcopenia si cum apare Ce este disgrafia si cum poate fi tratata? Ce este torticolisul si cum poate fi tratat? Complexul de inferioritate Modalitati simple de a scapa de stres Terapia cu lumina sau fototerapia, de ajutor in mai multe afectiuni