Ce cantitate de peste trebuie sa consume gravidele?

Actualizat: 16 Iulie 2009

Consumul de peste este indicat in timpul sarcinii deoarece ajuta la dezvoltarea fizica si mentala a fatului. Cu toate acestea, expertii sunt ingrijorati de faptul ca excesul de peste expune fatul ca cantitati periculoase de mercur. FDA sfatuieste gravidele sa nu consume mai mult de 300 grame peste, saptamanal, iar o coalitie a cercetatorilor in nutritie si medicina sustin ca femeile gravide au nevoie de o cantitate mult mai ridicata.

„Datale recente arata ca femeile inca nu consuma suficient peste, fapt care este intr-adevar alarmant”, sustine Judy Meehan, director executiv la National Healthy Mothers. „Pestele este singura sursa de acizi grasi omega-3, necesari in dezvoltarea neuronala a fatului”.

Intr-un alt studiu, Dr. Emily Oken, profesor asistent la Department of Ambulatory Care and Prevention at Harvard Medical School and Harvard Pilgrim Health Care, Boston, a epus in balanta beneficiile si riscurile consumului de peste in timpul sarcinii.
Astfel, aceasta a intrebat 341 femei ce cantitate de peste au consumat in cel de-al doilea trimestru de sarcina, apoi le-a testat nivelul de mercur din sange.

Cand copiii au facut 3 ani, echipa de cercetatori a le-a facut acestora o serie de teste de inteligenta si pentru evaluarea abilitatii motorii.

„Rezultatele analizelor au fost net superioare in cazul mamelor care au consumat mai mult de 2 portii de peste pe saptamana, dar peste cu un continut scazut in mercur. Acest fapt sugereaza ca vor fi obtinute cele mai mari beneficii daca gravidele consuma peste care au un continut scazut de mercur”, a adaugat Oken.

„Chiar si testele copiilor ale caror mame au mancat conserve de ton au iesit mai bune spre deosebire de testele copiilor ale caror mame nu au consumat deloc peste”.


Citeste si despre:

Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale? Sarcina: ce alimente trebuie evitate 9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat? Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Solutii eficiente pentru afectiunile parului Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Cand se recomanda testele PCR si testele pentru anticorpi COVID-19. Specialistii MedLife explica Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Dieta de dinainte de procreere Alimente interzise in sarcina Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Topul vitaminelor pentru iarna