O romanca din trei este anemica si nu stie

Actualizat: 03 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fiecare a treia femeie in Romania sufera de anemie din lipsa de fier (anemie feripriva) si nu stie acest lucru, a anuntat dr. Remus Sipos, medic de familie si secretar SNMF intr-un seminar online de educatie in sanatate. „Tot ce trebuie sa faca doamnele sau domnisoarele care banuiesc ca ar putea avea lipsa de fier este sa mearga la medicul lor de familie si sa ceara o recomandare pentru a face aceste analize gratuit!

Anemia feripriva este una dintre cele mai comune forme de anemie, caracterizata prin niveluri scazute de fier in organism. Aceasta afectiune poate avea impact semnificativ asupra sanatatii femeilor, afectand atat calitatea vietii, cat si sanatatea generala.

Afectiunea poate fi depistata cu trei analize simple care sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - hemoglobina, sideremia si feritina serica.

Conform Organizatiei Mondiale a Sana­tatii anemia este o afectiune frecventa ce apare la 36,5% dintre femeile insarcinate si 29,6% la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 49 ani care nu sunt insarcinate. Dintre acestea insa, jumatate sufera de anemie feripriva.

Anemia feripriva apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta hemoglobina, proteina din sange responsabila pentru transportul oxigenului catre celulele corpului.

Cauzele acestei deficiente de fier pot include: menstruatii abundente, o dieta saraca in fier sau care nu contine suficiente surse de fier de origine animala, absorbtie insuficienta de fier din alimente cauzata de afectiuni precum boala celiaca sau sindromul intestinului iritabil, sarcina si alaptare cand necesarul de fier al organismului este crescut.

Multe femei intra in sarcina cu anemie. Sarcina e una dintre problemele cele mai mari atunci cand o femeie sufera de anemie.

“Sigur ca nu ne dorim intrarea in sarcina cu anemie, pentru ca aceasta anemie cu siguranta se va accentua. In timpul sarcinii sunt nevoi mult mai mari de fier in organism. Atat pentru mama cat si pentru copil.” – ne spune prof. dr. Radu Vladareanu, medic primar obstetrica si ginecologie.

Este foarte comun ca fetele tinere sa intre anemice intr-o sarcina, datorita regimului alimentar deficitar – ele sunt mai predispuse sa tina diete restrictive. Intra anemice in sarcina si femeile care raman insarcinate imediat sau la distanta foarte scurta dupa o nastere anterioara, deoarece organismul nu a avut timp sa se refaca.

Deficitul de fier si anemia feripriva pe durata sarcinii cresc riscul de deces intrauterin, nastere prematura, scaderea performanetelor intelectuale iar mama devine din ce in ce mai obosita, mai nervoasa, apare lipsa de concentrare. Toate aceste simptome peste o sarcina sunt extrem de greu de indurat.

“Este necesar un diagnostic precoce si un tratament corect, cu scopul de a reduce atat riscul matern, cat si fetal.” – adauga prof. dr. Radu Vladareanu, medic specialist obstetrica si ginecologie.

Simptomele anemiei feriprive pot varia in functie de gravitatea deficientei de fier si pot include: oboseala persistenta si lipsa de energie, slabiciune musculara si senzatie de ameteala, paloare a pielii si unghii fragile, dificultate in respiratie si tahicardie (batai rapide ale inimii), dureri de cap frecvente si dificultati de concentrare.

Anemia feripriva este o afectiune comuna si tratabila care poate afecta femeile in mod particular din cauza sangerarilor menstruale si a necesitatilor crescute de fier in timpul sarcinii si al alaptarii. Este important ca femeile sa fie constiente de simptomele anemiei feriprive si sa caute ingrijire medicala adecvata pentru diagnostic si tratament. Prin gestionarea corecta a acestei afectiuni, femeile isi pot imbunatati sanatatea si calitatea vietii.

“Numarul mare de femei care au deficit de fier in tarile in curs de dezvoltare si faptul ca simptomele anemiei nu sunt specifice doar acestei afectiuni fac ca anemia feripriva sa fie subdiagnosticata si deseori tratata necorespunzator.” – mai spune dr. Remus Sipos, medic de familie.

Tratamentul anemiei feriprive la femei poate implica: suplimentarea cu fier, dar si cu vitamina C si vitamina B care ajuta la absorbtia fierului in organism, modificari ale dietei - consumul alimentelor bogate in fier - cum ar fi carne rosie, legume cu frunze verzi, fasole si cereale fortificate cu fier. Daca anemia feripriva este cauzata de o alta afectiune, cum ar fi boala celiaca sau sangerarea gastrointestinala, tratamentul acelei afectiuni este esential pentru gestionarea anemiei. In cazuri severe de anemie feripriva, sau in situatii de urgenta, pot fi necesare transfuzii de sange pentru a restabili rapid nivelul de hemoglobina.

Prevenirea anemiei feriprive la femei poate implica: consumul unei diete echilibrate si bogate in fier, managementul sangerarilor menstruale abundente prin utilizarea de produse de igiena adecvate si daca este necesar, consultarea unui medic pentru optiuni de tratament, testarea regulata a nivelului de fier din sange pentru identificarea precoce a deficientei de fier si a anemiei feriprive.

Despre Societatea Romana de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie
Societatea Romana de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie isi propune sa contribuie la sprijinirea si imbunatatirea pregatirii profesionale in domeniul ultrasonografiei in OG a tinerilor specialisti, la sustinerea si impulsionarea cercetarilor stiintifice efectuate de acestia, la perfectionarea activitatii desfasurate in acest domeniu, in sensul armonizarii acesteia cu standardele Uniunii Europene.

In acest scop, societatea isi concretizeaza eforturile in organizarea de manifestari stiintifice, cu participarea unor personalitati competente din tara si strainatate. Aceste activitati sunt organizate in cooperare cu Facultatile de Medicina si diverse companii care o sustin.


Citeste si despre:

Boala Behcet cauzeaza inflamatia vaselor de sange din organism Remedii pentru a elimina toxinele din organism Zaharul din fructe: bun sau rau? Oprirea sarcinii din evolutie Cauzele ridurilor Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Tratamentele pentru infertilitatea masculina Masuri de precautie pentru diminuarea consecintelor dizabilitatilor Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea Siclemia sau anemia cu celule in secera Tratament naturist pentru anemia nutritionala