MedLife anunta noi concluzii in primul studiu privind imunizarea post-vaccin

Actualizat: 24 Februarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

MedLife anunta noi concluzii in primul studiu privind imunizarea post-vaccin: “Persoanele care nu au trecut prin infectia cu SARS-CoV-2 dezvolta post-rapel un titru de anticopi anti-Spike mai mic fata de persoanele care au trecut prin infectie si s-au vaccinat cu prima doza. Recomandam autoritatilor sa reevalueze cu atentie posibilitatea administrarii unei singure doze persoanelor care au trecut prin boala concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile"

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a extins esantionul analizat, de la 179 de persoane inrolate initial in studiu, la 741 persoane. Dintre acestia 85% nu au trecut prin infectia cu SARS-CoV-2.
• Doar doua persoane din esantionul evaluat nu au dezvoltat anticorpi in urma vaccinarii, respectiv 0,27%.
• 4 persoane din categoria celor care nu au avut infectie COVID-19 in trecut s-au pozitivat dupa administrarea primei doze de vaccin.
• Nicio persoana din lotul analizat nu a fost testata pozitiv la 10 – 12 zile in urma administrarii dozei de rapel.
• Toate persoanele care au trecut anterior prin boala au dezvoltat un titru semnificativ de anticorpi neutralizanti anti-Spike dupa administrarea vaccinului.

Sistemul Medical MedLife continua demersul de cercetare referitor la dezvoltarea raspunsului imun al organismului in urma vaccinarii impotriva COVID-19 si anunta noi rezultate ca urmare a extinderii esantionului la 741 de persoane. Probele analizate de specialistii diviziei de cercetare a Grupului MedLife provin in proportie de 82% de la femei cu varste cuprinse intre 21 si 82 de ani si de 18% de la barbati cu varste intre 20 si 79 de ani. Pentru a observa in dinamica evolutia titrului de anticorpi, probele au fost analizate in intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin si respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

In vederea determinarii titrului de anticorpi impotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) si IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativa in titru de neutralizare)1, probele fiind recoltate atat dupa prima doza de vaccin, cat si dupa administrarea rapelului.

Din esantionul analizat s-au evidentiat doua categorii: 85% sunt persoane fara istoric de infectie COVID-19 in trecut, in timp ce 15% au trecut anterior prin boala, avand confirmarea infectiei prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialistii anunta ca doar 2 persoane din esantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi in urma vaccinarii. in ceea ce priveste infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arata ca 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boala s-au pozitivat dupa administrarea primei doze de vaccin, in timp ce nicio persoana din lotul analizat nu a fost testata pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului.


Raspunsul imun dupa prima doza de vaccin este scazut la persoanele care nu au trecut anterior prin boala

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 in trecut arata faptul ca raspunsul imun ramane scazut inaintea rapelului, avand in vedere ca 48% dintre cei care au primit prima doza nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG intr-o concentratie mai mare de >=80AU/ML in intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Totodata, specialistii au identificat si o persoana care nu a dezvoltat deloc anticorpi in acest interval. in schimb, s-a observat ca procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG intr-o concentratie >=80AU/ml, desi nu au trecut anterior prin boala, creste considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totusi, exista o persoana care nu dezvoltat anticorpi nici in acest interval de la rapel.

„Cele trei vaccinuri care se administreaza in acest moment in Romania nu sunt identice ca structura de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune si vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doza de vaccin, la un organism care nu a mai fost in contact cu virusul SARS-CoV-2, este de asteptat ca raspunsul imun sa nu fie foarte intens si prelungit. in schimb, a doua doza vine sa “intareasca” memoria celulelor producatoare de anticorpi, astfel incat raspunsul imun sa fie de durata si suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infectie virala”, a explicat Dr. Bogdan Dabu, medic primar medicina de laborator in cadrul MedLife.

Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvolta un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare dupa prima doza de vaccinare

Pe de alta parte, in cazul persoanelor confirmate anterior cu infectie COVID-19, specialistii MedLife atrag atentia ca titrul de anticorpi neutralizanti este semnificativ, inca din primele zile dupa administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru intareste ipoteza lansata de alte grupuri de cercetatori din Europa si SUA, conform careia o singura doza de vaccin ar putea fi eficienta pentru persoanele care au trecut prin boala. De altfel, pe esantionul studiat de specialistii MedLife toate persoanele care au trecut anterior prin infectie aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanti in intervalul 18-20 zile de la prima doza.

„In urma infectiei cu SARS-CoV-2 pot fi detectati atat anticorpi anti-N, cat si anticorpi-S, acestia fiind un marker specific al “intalnirii” dintre virus si organismul gazda. insa, ce ne atrage atentia este titrul de anticorpi anti-S dezvoltat in urma vaccinarii de persoanele care au trecut prin boala comparativ cu cele care nu au intrat in contact cu virusul pana la momentul vaccinarii. Astfel, observam ca cei din prima categorie pot dezvolta dupa administrarea primei doze un titru de anticorpi semnificativ mai mare decat al celor care nu au trecut prin boala”, a adaugat Dr. Dabu.

Reprezentantii MedLife anunta ca demersul de cercetare continua, obiectivul fiind acela de a monitoriza pe termen mediu si lung (3, 6 luni) evolutia in dinamica a titrului de anticorpi dobanditi post-vaccinare si identificarea precoce a momentului in care titrul de anticorpi neutralizanti incepe sa scada. Totodata, compania are in desfasurare un amplu studiu de secventiere a genomului SARS-CoV-2, urmarind traseul si mutatiile pe care virusul le poate suferi.


***
Sistemul Medical MedLife a demarat primul studiu de cercetare in luna aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrala si de Est privind gradul de imunizare naturala a populatiei pentru COVID-19. De la inceputul pandemiei si pana in prezent, MedLife a derulat 7 studii, oferind autoritatilor informatii importate cu privire la imunizarea naturala a populatiei, la nivel national si in focare specifice, evolutia in dinamica a anticorpilor impotriva COVID-19, originea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei, precum si modalitatea de transmiterea sau prezenta altor tulpini.
Investitiile grupului MedLife in demersurile de cercetare se ridica la jumatate de milion de euro. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.


Citeste si despre:

Pierderea vederii este strans legata de depresie Legatura dintre somn si greutatea corporala Amfetamina si Metamfetamina Alternative mai sanatoase la fast-food Avantajele alaptatului prelungit Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 Cand se recomanda testele PCR si testele pentru anticorpi COVID-19. Specialistii MedLife explica Studiul clinic de monitorizare a lentilelor de ochelari MiYOSMART de la HOYA Vision Care, desfasurat pe o perioada de sase ani, va fi prezentat la ARVO 2022 Excelenta medicala, in cadrul unui sistem de sanatate privat Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate
Cere sfatul medicului ×