Laboratorul medical in sistemul de sanatate

Actualizat: 10 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Laboratorul medical in sistemul de sanatate reprezinta tema celei de-a 20-a editii a Congresului National de Medicina de Laborator, cea mai prestigioasa manifestare stiintifica din cadrul comunitatii de medicina de laborator din tara noastra si care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica, din Bucuresti.

Concomitent cu cel de-al 20-lea Congres National de Medicina de Laborator, vor fi sustinute alte 4 manifestari stiintifice care au ca scop promovarea stiintei, cercetarii si a practicii medicale de laborator:

Al 8-lea Congres National al Asistentilor Medicali de Laborator
Al 7-lea Simpozion de Imunopatologie
Al 3-lea Simpozion National de Monitorizare a Tratamentului si Toxicologie Clinica
A 2-a Conferinta Nationala „Plasmafereza terapeutica”

Obiectivele declarate ale evenimentelor SRML 2013 sunt: imbunatatirea continua a activitatii zilnice de laborator, cresterea nivelului de calitate a actului medical in toate fazele sale: pre-clinice, clinice si post-clinice, promovarea excelentei profesionale si stiintifice in evaluarea riscurilor la pacient, diagnosticul de predictie al bolilor, dezvoltarea si evaluarea strategiilor de prevenire a imbolnavirilor metabolice.

Pe perioada celor 3 zile de desfasurare a Congresului (10 – 12 octombrie), vor fi dezbatute o serie de teme care acopera toate domeniile medicinei de laborator, si care vor fi sintetizate in subiecte de actualitate: Laboratorul in lupta cu cancerul; Rolul laboratorului in stabilirea diagnosticului de boli infectioase, hepatite; Tabloul lipidic intre valori ideale si realitatea de azi; Informatii furnizate de examenul cromozomina etc.

De asemenea, Societatea Romana de Genetica Medicala va aborda aspectul privind Biologia moleculara in diagnosticul clinic, Analizarea secventelor de ADN sau ARN care permite identificarea agentilor patogeni, precum virusurile si bacteriile, Identificarea unor mutatii la nivelul genomului uman in bolile maligne sau diferentierea intre gene inrudite - aspect esential in cazul transplanturilor.

In contextul in care una dintre problemele cu care se confrunta medicina de laborator este reprezentata de lipsa de comunicare intre laboratoarele medicale: bugetar-bugetar, privat-privat, bugetar-privat, la Congresul SRML 2013 se va sublinia faptul ca bunul mers al unui laborator in executia analizelor de calitate trebuie sa cuprinda si cerintele privind existenta unei comunicari perfecte intre medici clinicieni - medici de laborator, personal de laborator si pacient. Intreaga activitate a laboratorului trebuie sa se desfasoare intr-o echipa unde responsabilitatea unei persoane in asigurarea calitatii si trasabilitatii analizelor medicale inseamna totodata si resposabilitatea intregii echipe de laborator.


Societatea Romana de Medicina de Laborator - SRML - reprezinta un factor de coeziune al specialistilor din tara si strainatate, dezvoltand cooperarea stiintifica internationala. Astfel, SRML mentine relatii cu foruri profesionale internationale la care este membra cu drepturi depline: Societatea Europeana de Medicina de Laborator (EFCC), Federatia Balcanica a Laboratoarelor Clinice (BCLF), Federatia Internationala de Chimie Clinica (IFCC), Asociatia Mondiala a Societatilor de Patologie si Medicina de Laborator (WASPALM); de asemenea, SRML colaboreaza cu Asociatia Americana de Chimie Clinica (AACC).


Citeste si despre:

Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Erorile, greselile medicale Care sunt serviciile medicale de care beneficiez? Sanatatea publica Osteoporoza, o problema majora de sanatate 7 lucruri pe care medicul nu vi le explica despre analizele de sange #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Legea privind dispozitivele medicale Ganoderma: beneficii asupra sanatatii Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Cere sfatul medicului ×