Interventie chirurgicala de implant cohlear

Actualizat: 08 Februarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Premiera medicala la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti

3 februarie 2010

O interventie chirurgicala de implant cohlear a fost efectuata astazi la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Interventia chirurgicala, prima de acest gen din istoria Spitalului „Grigore Alexandrescu”, a constat in inserarea unui implant cohlear pulsar si a unui procesor vocal unei fetite in varsta de doi ani si jumatate, nascuta cu surditate profunda.

In urma unei analize complexe efectuate de o comisie de evaluare multidisciplinara condusa de Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul spitalului, precum si a examenelor medicale specifice – investigatii genetice, investigatii computer tomograf si rezonanta magnetica nucleara, examinare psihologica, analize de laborator –, fetita a fost selectata pentru a fi operata, implantul cohlear fiind singura solutie pentru ca ea sa poata auzi si sa recupereze limbajul pierdut.

„In Romania, din numarul total al copiilor care se nasc in fiecare an, 1-2% sunt diagnosticati cu surditate. Dintre acestia, aproximativ un sfert sunt diagnosticati cu surditate profunda, implantul cohlear fiind singura lor sansa de a auzi. Este foarte important ca atat diagnosticarea, cat si realizarea interventiei de implant cohlear sa aiba loc la o varsta cat mai frageda. Recomandam ca aceasta interventie sa aiba loc pana la implinirea varstei de 5-7 ani, pentru a se putea asigura o recuperare cat mai buna a copilului”, a declarat dr. Adrian Tudor, audiolog in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti.

O astfel de interventie chirurgicala costa in jur de 20.000 de euro, suma ce nu poate fi subventionata de stat decat pentru un numar foarte mic de copii. „Consider ca un copil operat la timp are sansa de a-si recupera handicapul, de a duce o viata normala si de a munci ca un om sanatos. Astfel, pe termen lung, au de castigat atat copilul, cat si statul”, a declarat Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul spitalului, care a reusit sa obtina sursele necesare finantarii acestei operatii.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este singurul spital de copii din Romania in care se efectueaza aceasta operatie in echipa completa: cofochirurg, audiolog, specialist ORL, logoped, psihiatru, asistent social, fiind astfel intrunite toate conditiile realizarii interventiei, precum si urmaririi evolutiei copilului, post-operator.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” multumeste tuturor pentru interesul de a sprijini Medicina Copilului!
www.spitaluldecopii.ro

Pentru mai multe informatii:
Simona Wist
PR Manager
Tel.: 0733.011.102
E-mail: [email protected]


Citeste si despre:

Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Pierderea auzului odata cu varsta (prezbiacuzia) Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Meningita - cauze, simptome, tratament Microtia - defectul congenital al urechii Pierderea auzului este reversibila? Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Diareea la copii - sfaturi dietetice Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Urgente determinate de caldura - hipertermia PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Sepsis-ul si socul septic la copii