Fumatul – o placere sau un viciu?

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Uneori esti atat de suparat, te simti atat de stresat incat nu doresti decat un colt linistit in care sa fumezi singur o tigara. Un astfel de colt il poti avea in orice loc din casa, dar cred ca este important sa traiesti si intr-o atmosfera de liniste sufleteasca.

Cu siguranta tigara nu este o alegere buna pentru a te relaxa mai ales ca distruge sanatatea, dar asta este: iti place sa fumezi! Daca nu ti-ar placea te-ai lasa de fumat, insa procesul in sine te atrage si ti-a devenit o obisnuinta despre care ai spune ca te ajuta sa ai ganduri interesante, iti creeaza senzatia ca te calmeaza.

In momentul de fata nu gasesc niciun argument plauzibil care sa explice dragostea unui fumator pentru tutun, insa am numeroase motive sa nu recomand fumatul, cum fac si specialistii in sanatate. Cu toate acestea inteleg nevoia unui om de a fuma, mai ales cand a devenit dependent de acest viciu. Cu siguranta iti place sa fumezi, iti place mirosul de fum si gustul de tigara.

Aceste placeri enumerate te fac sa te simti bine si relaxat cand fumezi, de fapt sa ai doar senzatia acestor stari care, in scurt timp, dupa ce se termina procesul in sine, vor disparea. In cele din urma vor aparea si efectele nedorite ale fumatului: stari de rau, dureri de cap, ameteli, senzatia de uscaciune in gura si de sete, tulburarile de concentrare, oboseala intensa.

Sunt oameni care prefera sa-si faca singuri tigara. Acest proces le place in mod deosebit si nu conteaza cati bani cheltuie pentru a avea cele necesare. Ei prefera de asemenea un anumit tip de tutun, pe care si-l achizitioneaza de la magazinele de profil si anumite variante de produse pentru fumat: filtre antinicotina, tutun cu arome, tuburi de tigari, foite pentru rulat, masini pentru rulat tutun, tabachere si altele.

Pe site-urile online de tutun poti gasi produse de buna calitate in ceea ce priveste aromele de tutun, tuburile pentru tigari, aparatele de injectat tutun, etc. De asemenea, astfel de magazine comercializeaza diverse modele de tuburi tigari care pot fi la preturi avantajoase, cu ambalaje interesante, cu filtre de lungimi si diametre diferite, cu sau fara carbon activ.

Pe astfel de site-uri, cei care vor sa-si faca singuri tigari si nu stiu prea multe aspecte legate de acest proces pot pune intrebari si primi sfaturi in legatura cu:
- modul de aranjare a tutunului in aparatul de injectat
- ce cantitate de tutun se foloseste pentru o tigara
- ce se intampla daca se foloseste o cantitate prea mare de tutun la realizarea unei tigari
- cum se foloseste spatula la aparatele de injectat tutun
- cum se foloseste aparatul si cum se manevreaza tubul de tigara
- ce tip de tutun se recomanda pentru a obtine o tigara de calitate
- cum recunosti un tutun bun, ce calitati trebuie sa aiba
- cum se pastreaza tutunul pentru a se putea folosi un timp indelungat
- informatii despre tuburile de tigari pentru a nu se deteriora.

Desi efectele nocive ale fumatului sunt grave pentru sanatate, multi amatori de acest viciu nu regreta ca fumeaza. Unii fumeaza toata viata si spun chiar ca cea mai simpla si cea mai mare placere a lor este sa fumeze o tigara. Ei viseaza la o casa a lor in care sa aiba un loc in care sa se delecteze cu o tigara, sa se relaxeze pe un fotoliu confortabil, pe o terasa.

Din pacate, fiecare tigara contine nicotina si alte substante nocive care distrug sanatatea: bioxid de carbon, cetone, hidrogen sulfurat, gudron, formaldehide, benzen, nitrozamine si altele. Acesta este motivul care ar trebui sa puna fumatorii pe ganduri si sa-i convinga sa renunte la acest viciu sau macar sa ii determine sa reduca numarul de tigari pe care le fumeaza zilnic.

Fumatul are grave consecinte asupra organismului: reduce fluxul de sange si fertilitatea, creste riscul de atac de cord, de accident vascular cerebral, de cancer (de plamani, esofag, laringe, gura, pancreas, gat si stomac), imbatraneste pielea, scade longevitatea, poate duce la impotenta, la diferite boli respiratorii, de inima si de plamani, iar in plus afecteaza si sanatatea copiilor sau a persoanelor care inhaleaza fumul de tigara sau care sunt fumatori pasivi.


Citeste si despre:

Astmul bronsic este agravat de fumat Adevarul despre fumat Fumatul si sistemul digestiv Ghid medical de abandonare a fumatului Zece pasi pentru a scapa de fumat Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate Cum sa reusesti sa te lasi de fumat Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Implicatiile fumatului in patologia orala Cancerul de colon si fumatul