Efectele deshidratarii asupra organismului

Actualizat: 19 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Deshidratarea denumeste prezenta unui deficit de apa din corp, cand aportul de fluide si apa (inclusiv din mancare) este insuficient pentru ca organismul sa fie hidratat corespunzator. Aceasta conditie poate avea efecte negative asupra performantelor cognitive si fizice, dar si asupra statusului de sanatate.


Corpul uman este compus dintr-un anumit procent de apa – aproximativ 70% cand suntem bebelusi, cu o scadere catre circa 55% cand ajungem la batranete. Aproape doua treimi din apa care se gaseste in corp se afla in celule (spatiul intracelular), iar restul este in spatiile dintre celule (spatiul extracelular) si in sange.

Aceste volume nu sunt insa statice, iar miscarea apei intre cele doua compartimente, intra- si extra-celular, se intampla depinzand de gradul de concentratie dintre ele. Statusul normal de hidratare reprezinta o balanta a apei din corp.


Hidratarea optima a organismului ajuta inima sa pompeze mai usor sange prin vasele de sange catre muschi, permiand astfel muschilor sa functioneze eficient. Deshidratarea poate deveni o amenintare pentru sanatate, de la picioare umflate sau dureri de cap pana la afectiuni precum infarctul.


Deshidratarea moderata, adica pierderea a peste a 1-2% din masa corporala, poate contribui la aparitia diverselor afectiuni, pe cand deshidratarea severa, care inseamna pierderea a mai mult de 10% din masa corporala, este de multe ori o cauza de deces.


Obiceiul de a nu consuma multe lichide poate duce la deshidratare cronica, de cele mai multe ori de tip moderat. Specialistii atrag atentia ca este posibil ca deshidratarea cronica sa fie asociata cu o serie de boli cronice precum urolitiaza, infectii ale tractului urinar, hiperglicemia in cetoacidoza diabetica si prolapsul de valva mitrala. De asemenea, poate avea o legatura cu hipertensiunea, constipatia, boala coronariana, infarctul, tromboza venoasa, glaucomul sau afectiuni dentare.


Printre simptomele deshidratarii se numara setea, oboseala, palpitatiile cauzate de cresterea pulsului, cresterea temperaturii corpului ca rezultat al reducerii circulatiei sangelui. Desi aceste semne nu sunt specifice sau senzitive, este important sa fie luate in considerare ca avand drept cauza aceasta conditie.


Specialistii recomanda, in conditii moderate de temperatura si activitate, ca barbatii sa bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, in timp ce femeile – 2 litri de lichide pe zi. Necesarul de apa al organismului este asigurat din apa si alte bauturi (sucuri, lapte, bauturi racoritoare, cafea, ceai), precum si din alimente.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul evenimentului "Nutritie, Sanatate, Longevitate", manifestare dedicata informarii medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentatii echilibrate.


Citeste si despre:

Energizantele si efectele lor asupra organismului Tu bei suficienta apa? Importanta consumului de apa asupra organismului Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv 10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii 9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii Ce efecte uimitoare are consumul de pepene asupra corpului uman 5 efecte nocive ale consumului exagerat de antibiotice Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate Metode utile de a face fata gerului Cum sa imbatranim sanatos Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Boala vasculara periferica Buzele crapate - cauze si solutii Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei