Vineri, 27 aprilie 2012, va avea loc Conferinta "Transplantul hepatic in Romania", prezidata de prof. dr. Irinel Popescu si organizata de Fundatia "Dan Setlacec" in cadrul Proiectului "Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Gazduita de Institutul National de Statistica din Bucuresti, Conferinta "Transplantul hepatic in Romania" din cadrul Proiectului S.P.E.R. se deruleaza in asociere cu Al XIII-lea Simpozion al Sectiunii Romane IASGO, programat in aceeasi locatie incepand cu 25 aprilie 2012, oferind astfel comunitatii medicale posibilitatea de a fructifica mai multe ocazii de informare stiintifica.
Initiat la data de 1 Septembrie 2010, Proiectul S.P.E.R. este implementat de Fundatia "Dan Setlacec" din Bucuresti, impreuna cu partenerii sai:
Scopul Proiectului S.P.E.R. este acela de a realiza un sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea adaptabilitatii personalului medical din domeniul transplantologiei, ajutand la modernizarea procesului actual de instruire, prin abordare interdisciplinara si tehnici de instruire combinate: e-learning si formare fata in fata.
Dupa primele 20 de luni de implementare parcurse cu succes, cateva sute de medici si asistenti medicali din unitati sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor, localizate in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud Est, Nord Vest, Sud Vest, au parcurs deja o mare parte din cursurile incluse in proiect.
Raspunzand nevoilor proiectului, programul dens al Conferintei "Transplantul hepatic in Romania" va cuprinde studii de caz din practica medicala romaneasca si internationala, rezultate ale unor valoroase proiecte de cercetare, prezentarea unor inovatii in tehnicile chirurgicale atat in sfera chirurgiei hepatice in general, a transplantului de ficat si, in special, a carcinomului hepatocelular, cat si in privinta tumorilor neuroendocrine.
Alaturi de valoroase lucrari si dezbateri ale specialistilor romani din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Sibiu, un punct de interes al zilei va fi si schimbul de experienta intre echipa Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic “Dan Setlacec" de la Institutul Clinic Fundeni, condusa de prof.dr. Irinel Popescu, cu peste 340 de transplanturi in palmares si, respectiv, echipa Centrului de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica din cadrul Spitalului Niguardia Ca’Granda din Milano, reprezentata la Bucuresti de prof. Domenico Forti, prof. Luciano De Carlis si prof. Antonio Rampoldi.
Deschizatori de noi orizonturi in chirurgia de transplant, profesorii D.Forti si L.De Carlis sunt autorii primului transplant de ficat de la donator viu la adult din Italia, iar prof.dr. Irinel Popescu este autorul primului transplant hepatic reusit din Romania.
Prin tematica abordata, Conferinta "Transplantul hepatic in Romania" reprezinta o reala oportunitate profesionala dedicata medicilor rezidenti, medicilor specialisti in chirurgie generala, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicina de laborator, anatomie patologica, imunologie de transplant, medicilor coordonatori de transplant, precum si asistentilor medicali, aceste categorii regasindu-se in grupul-tinta al Proiectului S.P.E.R.