Citostaticele vor reveni in spitalele din Romania

Actualizat: 21 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aceasta este promisiunea facuta de Ministrul Sanatatii Dr. Vasile Cepoi in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale a Pacientilor, eveniment ce s-a desfasurat in perioada 14-16 iunie 2012, la Casa Universitarilor din Bucuresti.

In cadrul conferintei ministrul Sanatatii, Dr. Vasile Cepoi, a avut o discutie cu Conf.Univ.Dr. Monica Dragomir, seful sectiei Oncopediatrie Institutul Oncologic Bucuresti si cu reprezentantii asociatiilor de pacienti din domeniul oncologiei.

Conf.Univ.Dr. Monica Dragomir a afirmat ca oncopediatria romaneasca are mari probleme in ceea ce priveste accesul copiilor la investigatii moderne si in ceea ce priveste lipsa personalului medical.

„Patologia copilului este cu totul alta decat la adulti, si este dominata de leucemii si limfoame. Avem posibilitatea de a realiza teste performante, dar nu toate in acelasi loc, din pacate. Exista doua institutii in tara in care se realizeaza trasplant medular. Exista doar doua clinici, una in Bucuresti si una in Cluj care pot trata problemele oncologice la copil si colaboram cu clinici din Europa in cazul in care nu exista tratament disponibil aici", a declarat Conf. Univ. Dr. Monica Dragomir, in cadrul conferintei.

In privinta accesului la medicamente, Dr.Vasile Cepoi a dat asigurari ca se vor lua masuri pentru remedierea problemelor legate de distributia citostaticelor. Mai mult, oficialul a confirmat faptul ca "trebuie dezvoltat un program national care sa plece de la depistarea precoce a cancerului. in prezent exista un program doar pe chimioterapie, oncologia pentru adulti neavand un program adevarat de cancer."

De altfel, si Conf.Univ.Dr. Florian Bodog, ministru secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat ca Ministerul Sanatatii va aduce in tara medicamentele care lipsesc din spitale, in acest sens spunand ca Finantarea se va face pe baza unei liste propusa de Ministerul Sanatatii si aprobata de Guvern, lista pe care se vor gasi toate medicamentele de care pacientii au nevoie.

Ministerul Sanatatii are o politica de a aduce medicamentele pe care importatorii, datorita unor ratiuni economice, nu le mai aduc in tara. in momentul de fata se deruleaza prin UNIFARM o campanie de a aduce medicamente citostatice sau unele antibiotice, unii factori de crestere, care in momentul de fata nu se gasesc pe piata romaneasca., a conchis oficialul.

Un exemplu concret care arata greutatea cu care se pot procura citostaticele in Romania este cazul unui baietel bolnav de leucemie care a putut beneficia de tratament numai cu ajutorul apelului umanitar lansat de Sanatatea Media Group, organizatorul Conferintei Nationale a Pacientilor.

Conferinta Nationala a Pacientilor a fost organizata de Sanatatea Media Group, in parteneriat cu Alianta pentru Sanatate din Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor.


Citeste si despre:

Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Tehnici de reproducere asistata (ART) - mama surogat Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Vulvovaginita cu Chlamydia Toxice de razboi letale Terapia adjuvanta in cancer Vulvovaginita cu trichomonas Informatii esentiale despre transplantul de organe Chemoembolizare hepatica - solutia nechirurgicala a tumorilor hepatice! Apendicita