Candida krusei

Publicat: 29 Octombrie 2012 | Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cazurile de imbolnavire cu candida krusei sunt destul de frecvente. Candida krusei este un agent patogen fungic intalnit in cazul infectiilor nosocomiale, prezente mai ales la persoanele care au un sistem imunitar compromis si la cele care sufera de boli hematologice.

Candida krusei are o rezistenta naturala la fluconazol. Rezistenta este intalnita mai ales la bolnavii care au avut o expunere anterioara la fluconazol. De aceea, se va evita utilizarea acestui medicament in scop profilactic, la bolnavii predispusi la candida krusei.

Candidoza provocata de candida krusei poate sa apara si la persoanele care sunt tratate cu antibiotice cu spectru larg care distrug in mare parte flora intestinala. Acesta este principalul motiv pentru care multe dintre infectiile sistemice apar in spitale. Mortalitatea din cauza candidei krusei este mult mai mare decat cea din cazul candidei albicans.

Simptome

Simptomele infectiilor cu candida krusei sunt extrem de variate, in functie de locul de infectie si colonizare. In zonele relativ vizibile, cum ar fi cavitatea bucala, organele genitale, urechile, pielea scalpului, infectia se prezinta sub forma unui film alb pufos, care este, de fapt, o colonie de fungi in dezvoltare.

Candida krusei se extinde cu usurinta. In general, candida krusei este mai degraba neplacuta decat periculoasa. Printre manifestarile candidozei cu candida krusei se numara: mancarimea locala, senzatia de arsura, iritatia si depuneri branzoase. Zona este urat mirositoare.

La pacientii care au un sistem imunitar slabit, candida krusei poate declansa candidoza sistemica. La aceasta categorie de bolnavi, candida krusei este mai des intalnita decat in cazul persoanelor care au un sistem imunitar sanatos.

Candidoza gastro-intestinala cu candida krusei posibil sa nu determine simptome, cu toate ca in tesuturile moi si umede ale persoanei afectate pot fi prezente colonii in dezvoltare. In cazurile mai grave apare senzatie de arsura locala.

Candida krusei poate invada chiar si tractul respirator. In aceasta situatie, va fi prezenta durerea in gat sau raguseala si uneori posibil sa se manifeste pneumonia. Atunci cand candida krusei declanseaza o infectie sistemica, la nivelul sistemului circulator si a mai multor organe interne, simptomele includ: febra persistenta, leziuni ale pielii si uneori soc septic.

Tratament

Tratamentul candidozei variaza in functie de localizare si severitate. Candidoza krusei poate fi trata cu succes cu variconazol, amfotericina B, micafungin echinocandine, caspofungina si anidulafungin.

Infectiile pielii sunt tratate in general, cu topice antifungice, cum ar fi clotrimazol. Candidozele intestinale sunt tratate in acelasi mod, dar si cu medicamente antifungice orale. Candidoza sistemica este tratata cu fluconazol si alti azoli similari. In cazuri foarte rare, se apeleaza la drenarea chirurgicala a zonelor infectate, iar locul colonizat de fungi este excizat inainte de administrarea medicamentelor antifungice. In general, candida krusei este o specie rezistenta la fluconazol si ketoconazol.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Candida glabrata

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare?

Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament