Testarea mutatiilor BRCA: proceduri, recomandari

Actualizat: 25 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La fel ca in majoritatea cancerelor, mutatiile genetice joaca un rol important in determinarea riscurilor de aparitie, dar si de evolutie a bolii.

Aceste mutatii pot fi mostenite de la parinti, sau pot fi dobandite pe parcursul vietii1. 10% - 15% din cazurile de cancer ovarian apar in contextul unei predispozitii genetice, avand legatura de cele mai multe ori cu mutatia genelor BRCA1 sau BRCA22-4.

Mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 se pot testa atat preventiv (in cazul pacientilor cu antecedente familiale) cat si dupa un diagnostic de cancer mamar sau ovarian, pentru a evalua atat riscurile de recidiva si prognosticul general, cat si pentru a decide terapia cea mai potrivita (existand terapii tintite pentru pacientii cu astfel de mutatii).

Nu este de neglijat nici evaluarea riscului la care sunt expusi alti membri ai familiei, pentru a putea lua masuri preventive de screening si chiar interventie.

In cazul unei paciente cu cancer ovarian, ghidurile de practica medicala recomanda testarea mutatiilor genelor BRCA1 si BRCA2 cu precadere in urmatoarele situatii1:

A. Istoric familial cunoscut de mutatie patogena BRCA1 si BRCA2
• ≥3 cazuri de cancer mamar si/sau ovarian, cel putin 1 diagnosticat sub 50 ani
• Doua cazuri de cancer mamar diagnosticate sub 40 ani

B. Istoric personal / familial de combinatii intre diferite tipuri de cancer:
• cancer mamar la barbat, cancer ovarian epitelial, cancer mamar cu debut la varsta tanara, cancer pancreatic sau cancer de prostata agresiv.
• Cancer mamar bilateral cu debut la varsta tanara
• Cancer mamar si ovarian la aceeasi pacienta
• Cancer mamar triplu negativ

Procesul de testare a mutatiilor BRCA

Sunt disponibile teste genetice pentru depistarea mutatiilor BRCA1 si BRCA2. Pentru efectuarea acestor teste este necesara recoltarea unei probe de sange, posibil si a unei biopsii din tumora, iar inainte si dupa efectuarea testului este posibila consilierea genetica (la solicitarea pacientei).

Testul este recomandat de catre un medic oncolog, iar rezultatele vor fi trimise inapoi medicului cat si pacientului. Pasii recomandati pentru intregul proces sunt cei de mai jos:


Testarea mutatiilor BRCA se poate face in orice moment al evolutiei bolii, chiar daca pacienta urmeaza un tratament.

Interpretarea rezultatelor testelor

Rezultatele obinute in urma efectuarii testului trebuie sa fie interpretate in contextul mutaiei particulare identificate si al antecedentelor pacientului.
Nu toate variantele sunt patogene, insa in cazul in care este gasita o mutatie patogena, nu este neaparat o veste proasta.

Studiile arata ca acestea sunt mai frecvente la pacientele cu tumori ovariene recurente, sensibile la medicamentele pe baza de platina (38%) comparativ cu pacientele cu tumori ovariene rezistente la medicamentele pe baza de platina (17%)5.

Intervalele fara recidiva sunt mai lungi6 pentru pacientele cu mutatii BRCA, iar prognosticul este in general mai bun2,7,8, cu o rata de supravietuire globala crescuta6-9 datorita raspunsului mai bun atat la tratamentele de prima linie (medicamentele pe baza de platina), cat si la tratamentele care tintesc celulele cu aceste mutatii.

In cazul in care s-a identificat o mutatie germinala (mostenita) la o pacienta cu cancer ovarian, se poate verifica printr-un test suplimentar, solicitat la cerere, daca aceasta mutatie a fost transmisa sau nu descendentilor.

Cunoasterea statusului BRCA este asadar importanta pentru evaluarea riscurilor, atat pentru pacienta cat si pentru familia sa, dar si pentru a ghida deciziile terapeutice.

Cum va puteti testa?

In Romania exista mai multe laboratoare care fac testari genetice pentru depistarea mutatiilor BRCA. Pacientele care au fost deja diagnosticate cu un cancer ovarian pot primi un voucher de testare gratuita de la medicul oncolog curant.

Decizia de testare pentru mutatia BRCA o veti lua impreuna cu medicul oncolog.

Referinte
1. Balmana J et al. BRCA in breast cancer:ESMO Clinical Practice Guidelines, Annals of Oncology 22(Supplement6):vi31- vi34,2011doi:10.1093/annonc/mdr373.
2. Haute Autorite de Sante. Guide Affection Longue Duree. Tumeur maligne, affection maligne du tissu lymphatique ou hematopoietique - Cancer de l ovaire. Janvier 2010. www.has-sante.fr.
3. Walsh T et al. Mutations in 12 genes for inherited ovarian, fallopian tube, and peritoneal carcinoma identified by massively parallel sequencing. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011;108(44):18032-7.
4. Alsop K et al. BRCA Mutation Frequency and Patterns of Treatment Response in BRCA Mutation–Positive Women With Ovarian Cancer: A Report From the Australian Ovarian Cancer Study Group - Journal of Clinical Oncology, VOLUME 30, NUMBER 21, JULY20 /2012.
5. Dann RB, DeLoia JA, Timms KM, et al. BRCA1/2 mutations and expression: response to platinum chemotherapy in patients with advanced stage epithelial ovarian cancer. Gynecol Oncol 2012;125:677–682.
6. Tan DS et al. “BRCAness” syndrome in ovarian cancer: a case-control study describing the clinical features and outcome of patients with epithelial ovarian cancer associated with BRCA1 and BRCA2 mutations. J Clin Oncol. 2008;26(34):5530-6.
7. Girolimetti G et al. BRCA-associated ovarian cancer: from molecular genetics to risk management. Biomed Res Int. 2014;2014:787143.
8. Sun C et al. The role of BRCA status on the prognosis of patients with epithelial ovarian cancer: a systematic review of the literature with a meta-analysis. PLoS One 2014;9(5):e95285.

RO-3484/11.18

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Cancerul ovarian Cancerul mamar Cancerul de prostata Cancerul de san - Tratament Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei 6 recomandari pentru o zi mai buna 10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exercitii fizice Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala