Legea transplantului va fi imbunatatita, pentru cresterea numarului donatorilor

Publicat: 26 Iunie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Legea transplantului va fi imbunatatita datorita unui proiect prin care se vor putea preleva organe de la orice pacient in moarte cerebrala, daca acesta nu a mentionat, in timpul vietii, ca se opune acestui lucru, a declarat, miercuri, prof. dr. Irinel Popescu, presedintele asociatiei Romtransplant.

"In acest moment, proiectul de lege se afla in parlament, a trecut de Senat si sa speram ca, in final, va fi aprobat si adoptat", a precizat Irinel Popescu, cu prilejul Congresului Romtransplant, organizat, miercuri, in Capitala.

Potrivit Legii transplantului aflata in vigoare, nu se pot preleva organe de la un pacient aflat in moarte cerebrala fara acordul familiei. "Prin noua lege, nu se vor putea preleva organe daca exista un dezacord in acest sens, scris de pacientul aflat in moarte cerebrala, in timpul vietii. in rest, despre actuala lege putem spune ca este cea mai moderna, completa si sigura in privinta definitiei pe care o da mortii cerebrale, in sensul ca nu exista riscul de a lua organe de la un pacient care are sanse sa revina la viata", a explicat presedintele asociatiei Romtransplant.

In ultimii 10 ani, in Romania s-au efectuat peste 1.500 de transplanturi. Necesarul de organe compatibile este insa mult mai mare decat cel al donatorilor. Spre exemplu, pe listele de asteptare pentru un transplant de ficat se afla, in prezent, aproape 300 de pacienti, iar numarul total al donatorilor este de 25. "Anticipam ca aceasta cifra va ajunge, pana la sfarsitul anului, la 50 de donatori", a mai spus Irinel Popescu.


Citeste si despre:

Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Cand se poate realiza transplantul de mana? Ingrijirea pacientilor muribunzi Donarea de ovule - proceduri medicale Cardiomiopatia hipertrofica Sangele si bolile de sange Tulburarile mieloproliferative cronice #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Transfuziile sanguine: reguli, limite, complicatii si alternative Policitemia perinatala si sindromul de hipervascozitate Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului Cauze imunologice de infertilitate Informatii esentiale despre transplantul de organe
Cere sfatul medicului ×