Substantele medicamentoase din inhalatoarele folosite pentru tratamentul astmului cresc riscul dezvoltarii cancerului de prostata. Conform cercetarilor, barbatii care consuma inhalatori cu steroizi prezinta un risc cu 40% mai mare de a manifesta o tumora decat barbatii care nu sufera de astm.
Pacientii care folosesc constant inhalatoare care contin substante bronhodilatatoare pentru tratarea weezingului (respiratiei suieratoare) riscul de boala creste cu 36%. Dar riscul de a declansa cancerul de prostata creste cu pana la 70% in randul pacientilor care sufera de astm bronsic sever si necesita tratament cu comprimate si infectii cu steroizi.
De obicei, pacientii cu astm folosesc 1-2 tipuri de inhalatoare: unul care amelioreaza rapid simptomele si unul care previne si incetineste evolutia bolii. Ambele categorii sunt supuse acelorasi riscuri, conform cercetarilor. Totusi, conform specialistii oncologi aceste rezultate sunt preliminare si apartin unui grup restrans de pacienti, motiv pentru care sunt necesare investigatii suplimentare pentru a confirma concluzia studiului realizat in Marea Britanie.
Dr. Elaine Vickers de la Asthma UK, incurajeaza bolnavii sa nu intrerupa tratamentul medicamentos pentru astm, in ciuda rezultatelor cercetarilor. Aceasta considera ca "studiul a stabilit o legatura minora intre astm si riscul aparitiei cancerului de prostata, care nu poate influenta tratamentul astmului".
Studiul a fost realizat de o echipa de oameni de stiinta din Melbourne, Australia. Acestia au decis sa analizeze legatura dintre astm si cancerul de prostata, pornind de la premisa comuna, conform careia ambele boli sunt declansate de inflamatii din organism.
Cercetatorii au studiat un lot de 1.179 de barbati care au fost diagnosticati cu cancer de prostata. Specialistii au consimtit ca a este destul de greu de explicat cum actioneaza medicamentele pentru astm in sensul declansarii cancerului de prostata, de aceea, se impune realizarea unor noi studii mai complexe.
Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.