Diagnosticarea gresita sau tardiva a cancerului duce la moartea a 70% dintre paciente -Fran Drescher

Publicat: 01 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul de col uterin, ovarian sau de san sunt de multe ori diagnosticate gresit sau prea tarziu, ceea ce duce la moartea a 70% dintre femeile care sufera de una dintre aceste boli, potrivit emisarului pe probleme de sanatate al Departamentului de Stat al SUA, cunoscuta actrita Fran Drescher.

"Cancerul de col uterin si cel ovarian sunt deseori diagnosticate gresit - cancerul de col are aceleasi simptome ca si menopauza, iar cancerul ovarian este confundat de medici cu boala numita colon iritabil. Diagnosticarea gresita iroseste timp pretios din viata femeilor", a precizat Fran Drescher, care se afla, de marti, la Bucuresti, in prima sa misiune ca emisar al SUA pe sanatate.

Potrivit statisticilor, 80% dintre femeile cu cancer ovarian sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat, iar 70% dintre aceste femei mor.

"A fost nevoie de doi ani si de opt doctori diferiti pentru ca eu sa primesc un diagnostic corect. Diagnosticarea incorecta sau prea tarzie a cancerelor afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Femeile trebuie sa invete sa identifice primele simptome ale bolilor si sa fie informate despre testele disponibile pentru diagnosticarea cancerului", a subliniat actrita americana.

Fran Drescher le recomanda femeilor sa mearga o data pe an la un control ginecologic, deoarece depistarea precoce a cancerului de san sau a celui de col uterin este cel mai important lucru pentru a putea invinge boala.

Cunoscuta in special din serialul TV de comedie "Dadaca", Drescher a fost numita, pe 8 septembrie, emisar al Departamentului de Stat al Statelor Unite pe probleme de sanatate a femeii. in prima sa misiune in aceasta functie, ea va vizita Romania, Ungaria, Kosovo si Polonia. tara noastra a fost prima aleasa de actrita, deoarece strabunica sa a fost romanca.

Actrita americana sustine eforturile fundatiei "Renasterea" de prevenire a cancerului de san si de col uterin. Ea va aprinde, miercuri, lumina roz pe Arcul de Triumf, cu ocazia zilei in care are loc Initiativa Mondiala de Iluminare. Cu acest prilej, cladiri reprezentative din intreaga lume sunt luminate in roz, culoarea luptei impotriva cancerului la san.

Fran Drescher, care a fost diagnosticata cu cancer uterin in urma cu opt ani, a scris o carte despre experienta sa de lupta impotriva bolii si a infiintat o fundatie de prevenire si lupta impotriva cancerului la femei.


Citeste si despre:

Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului Cancerul de vezica urinara Prevenirea cancerului pulmonar la barbati Boala inflamatorie intestinala si cancerul colorectal Cancerul cervical - stadializare si tratament Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata Simptome cancer de colon Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire Screeningul cancerului endometrial Cancerul de san: Prevenirea - Informarea pacientului Cancerul ovarian - cauze si simptome ascunse. Nu le ignora!