Acidul folic creste riscul imbolnavirii de cancer - studiu

Publicat: 05 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Acidul folic, forma sintetica a vitaminei B, creste riscul imbolnavirii de cancer intestinal, la san sau la prostata, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Oxford, scrie cotidianul Telegraph.

Potrivit cercetatorilor britanici, in cazul multor persoane de varsta medie sau de varsta a treia, care au mici leziuni pre-maligne, excesul de acid folic poate duce la cresterea leziunilor si la accelerarea dezvoltarii cancerului, deoarece cantitati mari din aceasta vitamina, in forma sa sintetica, ajuta celulele tumorii sa se reproduca mai usor.

Cercetatorii sustin ca, dupa ce a inceput fortificarea fainii cu fier si vitamine, in America de Nord, a crescut rata cazurilor de cancer intestinal.

Pana acum, se credea ca este imposibila supradoza de vitamina B, deoarece aceasta din urma este solubila si orice cantitate in exces este eliminata prin urina. Ultimele cercetari arata insa ca acidul folic impiedica mecanismele naturale ale corpului sa limiteze absorbtia acidului folic in intestine.

Majoritatea complexelor de vitamine contin si acid folic, dar acesta poate fi gasit si in cereale si margarina. Fortificarea fainii si a cerealelor duce, potrivit oamenilor de stiinta, la cresterea dozei zilnice de acid folic din dieta unei persoane.


Citeste si despre:

Alimentul care creste periculos riscul de cancer Carenta de acid folic poate duce la anemie Anemia prin deficit de acid folic Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale Radiatiile si riscul de cancer Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” Endocrinologie si hipotiroidism: care policlinica din Suceava este alegerea de top pentru tratament? Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12 Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer Lampile UV si riscul de cancer Cum afecteaza varsta riscul de a dezvolta cancer de san? Dieta si riscul de cancer