Vaccin pentru cancerul de pancreas

Publicat: 25 Ianuarie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un nou vaccin care ajuta sistemul imunitar sa se lupte si sa distruga celulele canceroase care ataca pancreasul este rezultatul unui studiu recent.
Persoanele care sufereau de cancer de pancreas si care au au fost vaccinate cu acest vaccin experimental au trait, in medie, 27 de luni.
Aceasta cifra pare sa nu insemne mult, insa cancerul de pancreas este pe locul 4 ca rata a mortalitatii - dintre tipurile de cancer - persoanele care se imbonavesc traind in jur de 18 sau 19 luni dupa diagnosticare, sustine seful sectiei de oncologie de la Emory University din Atlanta, unul dintre realizatorii acestui studiu.
Spre deosebire de alte vaccinuri, cum ar fi cel pentru gripa, de exemplu, vaccinurile pentru cancer care sunt in studiu, nu se vor face persoanelor sanatoase pentru a preveni boala, ci persoanelor deja bolnave. Aceste vaccinuri ajuta sistemul imunitar sa lupte mai bine cu cancerul.
Scopul este, asadar, de a reeduca sistemul imunitar sa recunoasca celulele cancerose ca invadatori ai organismului si sa le anihileze.
Pentru a invinge acest obstacol, vaccinul injectabil contine celule iradiate de cancer pancreatic care nu se mai dezvolta, dar sunt genetic modificate sa ispiteasca celulele de aparare ale organismului.
Cand celulele de aparare intalnesc celulele canceroase iradiate, incepe atacul. Celulele canceroase care inainte de vaccin nu erau recunoscute ca straine, dupa vaccin sunt recunoscute si anihilate.
In cazul studiului de fata, cercetatorii au administrat vaccinul pe langa metodele traditionale de actiune in cazul cancerului, respectiv operatie chirurgicala si chimioterapie postoperatorie, la 60 de pacienti cu cancer pancreatic.
Rata de succes a fost mai mare decat in cazul interventiilor traditionale.
Exista totusi si efecte adverse, deoarece vaccinul actioneaza doar asupra celulelor cancerose.
De la pierderea parului la greata sau mancarime, roseata si umflare in zona unde a fost facut vaccinul, toate acestea sunt efecte secundare.
Inainte ca vaccinul sa fie lansat pe piata, toate aspectele trebuie bine stabilite.


Citeste si despre:

Ce este cancerul gastrointestinal? Cum puteti sa preveniti cancerul Cancer Infectiile, factor de risc pentru aparitia cancerului Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Analize pe care trebuie sa le faci anual pentru a te mentine sanatos Afectiunile ficatului – analize si mod de preventie Boli ale plamanilor si respiratorii Icterul: tipuri, cauze, simptome, tratament Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor