Cancerul pulmonar - cum poti recunoaste din timp simptomele?

Actualizat: 03 Noiembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cancerul pulmonar este un tip de cancer care se dezvolta pornind de la nivelul plamanilor. Cancerul bronhopulmonar este al doilea ca frecventa in Romania dupa cancerul mamar, fiind o forma de cancer cu un grad ridicat de mortalitate.

Altfel spus, cancerul pulmonar este definit de reproducerea necontrolata a unor celule anormale in interiorul plamanilor, este o forma de cancer destul de agresiva, cu evolutie rapida.

Mai grav este ca, in stadii incipiente, cancerul de plamani este asimptomatic, marea majoritate a bolnavilor fiind diagnosticati abia intr-o forma avansata a bolii, de multe ori chiar inoperabila.

Principalul factor de risc in cazul cancerului la plamani este fumatul, risc care este direct proportional cu lungimea perioadei in care se fumeaza si numarul de tigari fumate.

Principalele simptome

• Tuse persistenta si diferita de cea a fumatorului cronic;

Tuse cu sange sau expectoratia cu sange este de multe ori primul semn de ingrijorare;

• Senzatia ca nu poti sa respiri;

• Prezenta durerilor in piept;

• Raguseala care nu trece;

Respiratie suieratoare;

• Pierdere inexplicabila in greutate;

• Dureri de oase si de cap.

Cauzele cancerului pulmonar

Fumatul cauzeaza majoritatea cazurilor de cancer la plamani, insa aceasta forma de cancer apare si la persoane care nu au fumat niciodata.

Factorii de risc

• Fumatul: riscul de cancer pulmonar creste odata cu numarul de tigari fumate zilnic si cu numarul de ani in care persoana in cauza a fumat;

Fumatul pasiv este considerat foarte daunator;

• Expunerea la substante chimice periculoase: azbest, arsenic, crom, nichel;

• Mostenirea genetica, ereditatea.

Diagnostic

Radiografia pulmonara poate sa arate existenta unei tumori sub forma unei pete de diverse dimensiuni intr-unul din plamani. Uneori poate aparea o pleurezie (acumulare de lichid in torace), care poate fi o complicatie a cancerului pulmonar.

• Bronhoscopia este insa o investigatie esentiala pentru diagnostic, fiindca poate sa arate tumora dezvoltata in interiorul bronhiei si permite efectuarea biopsiei pentru stabilirea existentei sau absentei celulelor canceroase.

• Tomografia computerizata arata mai bine decat radiografia localizarea tumorii, permite sa se aprecieze extensia ei catre tesuturile vecine si eventuala prezenta a metastazelor. Tomografia computerizata nu poate inlocui insa bronhoscopia deoarece nu permite biopsia si evidentierea celulelor canceroase.

Preventie

Singura si cea mai buna solutie de a preveni aceasta maladie crunta este renuntarea la fumat. De asemenea, persoanele care lucreaza intr-o ramura a industriei si sunt expuse unor substante periculoase trebuie sa aiba in permanenta echipament de protectie.

Tratament

Cel mai bun tratament in cazul in care nu exista metastaze este operatia, urmata de chimioterapie citostatica, ce creste sansele de supravietuire. Operatia se poate efectua daca boala este in stadiul I sau II, si nu in cazurile avansate ale cancerului.


Citeste si despre:

Cum poti recunoaste o fractura Prevenirea cancerului pulmonar la barbati Cancerul pulmonar Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca il depistezi la timp Cum rezolvi problemele dentare din timpul sarcinii? Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii 5 cauze ale aparitiei cancerului pulmonar la nefumatori S-a lansat a 7-a generatie de smartwatch-uri Garmin Fenix si noul Epix cu modele dedicate femeilor Refluxul gastroesofagian si durerile din capul pieptului. Ce urmari grave pot avea daca nu tratam sau reducem simptomele Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Indicatiile imunoterapiei in cancerul pulmonar Optiuni terapeutice in cancerul pulmonar Totul despre cancerul pulmonar Tot ce trebuie stiut despre sangerarile din timpul ovulatiei O imunitate puternica din timp se construieste Rolul stilului de viata in aparitia cancerului bronhopulmonar