Apneea de somn la pacientii obezi ar putea fi vindecata prin scaderea in greutate - studiu

Publicat: 09 Februarie 2009

Apneea de somn obstructiva poate fi vindecata la persoanele supraponderale prin scadere in greutate, potrivit unui studiu al cercetatorilor finlandezi de la Universitatea Kuopio, citat de presa americana de specialitate.

Potrivit rezultatelor cercetarii, scaderea in greutate este un tratament eficient pentru pacientii care sufera de apnee de somn, datorita efectelor pe care le are pe termen lung si a pretului redus comparat cu al altor tratamente. O dieta saraca in calorii combinata cu un stil de viata activ determina scaderea in greutate, iar rezultatele dureaza mai mult de un an.

Cercetatorii finlandezi au testat 81 de pacienti care sufereau de o forma medie a aceastei afectiuni. Jumatate dintre acestia au fost pusi sa urmeze o dieta care limita strict numarul de calorii, iar cealalta jumatate a doar primit sfaturi legate de stilul de viata. Pacientii din cadrul primului grup au scazut in greutate, in medie, 10 kilograme intr-un an, iar ceilalti au inregistrat o scadere de doar 3 kilograme si nu au simtit nicio imbunatatire a afectiunii.

Pierderea in greutate nu are efecte benefice doar in cazul apneei de somn, ci si asupra hipertensiunii, a colesterolului ridicat sau a diabetului, afectiuni legate de obezitate.

Potrivit cercetatorilor, cu cat este mai mare scaderea in greutate, cu atat mai mari sunt beneficiile aduse in tratarea apneei. Apneea de somn a fost vindecata complet la 88% dintre pacientii care au slabit mai mult de 16 kilograme, la 62% dintre pacientii care au slabit intre 5 si 16 kilograme si la 38% dintre cei care au slabit intre 0 si 5 kilograme.

Apneea de somn este caracterizata de episoade repetate de oprire a respiratiei in timpul somnului.

Sursa NewsIn


Email

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS)

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate

Afla daca risti sa faci apnee de somn

BPOC si sindromul de apnee in somn

Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii

Importanta Calciului pentru organism

Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Obezitatea si oprirea respiratiei in somn – Doua boli, o singura solutie

Obezitatea

Principalii factori care ne pot predispune la obezitate

Somnul si parasomniile

Cauzele obezitatii infantile