Colita provocata de radiatii

Actualizat: 23 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Colita provocata de radiatii reprezinta inflamatia colonului care apare ca efect secundar al terapiei cu radiatii (radioterapiei) pentru distrugerea celulelor canceroase de la nivelul abdomenului sau pelvisului. Conditia poate fi declansata ca urmare a tratamentului cu radiatii externe emise de catre aparate speciale care elibereaza raze X de inalta frecventa sau ca urmare a terapiei interne cu radiatii care sunt furnizate prin intermediul unor implanturi mici, plasate direct in zona sau langa tumoarea canceroasa.

Colita provocata de radiatii apare atunci cand un numar tot mai mare de celule de la nivelul rectului sunt distruse ca urmare a tratamentului cu radiatii. Colita provocata de radiatii poate debuta brusc, poate fi acuta sau cronica, se poate dezvolta treptat si poate fi persistenta. De obicei, simptomele debuteaza dupa 8 saptamani de la inceperea tratamentului. Forma cronica a bolii se manifesta chiar si dupa luni sau ani dupa incetarea radioterapiei.

Simptome

Simptomele colitei provocate de radiatii pot include crampe abdominale, diaree, greata, varsaturi, nevoia frecventa de a defeca, sangerari rectale, scaderea in greutate si scaune grasoase.

Complicatiile pot implica:
- blocaj intestinal
- infectii/abcese
- deficit nutritional
- sangerari rectale insemnate cantitativ
- rupturi ale intestinelor
- cistita.

Optiuni de tratament

Planul de tratament al colitei provocate de radiatii depinde de severitatea simptomelor specifice si de gravitatea conditiei. Adecvate pot fi urmatoarele metode de tratament:

- modificari in stilul de viata - desi hrana nu este o cauza directa a colitei provocate de radiatii, persoanele cu acesta conditie pot diminua simptomele acesteia daca au o dieta saraca in grasimi, cu un continut scazut de fibre, consuma multe lichide si evita anumite alimente, cafeaua si produsele lactate. Poate fi necesara administrarea de fier sau alte suplimente nutritive. De asemenea, bolnavii sunt incurajati sa se odihneasca.

- medicatie - destul de multe medicamente pot fi utilizate pentru tratamentul acestei boli.

- interventie chirurgicala - in cazuri rare, poate fi necesara operatia de by-pass realizata la nivelul intestinului gros sau eliminarea acestuia in intregime.

Ce se poate face

Pentru imbunatatirea calitatii vietii sale, bolnavul ar trebui sa urmeze o dieta saraca in fibre si grasimi inca din prima zi de radioterapie pe care o va continua inca 2-3 saptamani dupa incetarea tratamentului cu radiatii, atunci cand simptomele dispar, o data cu afectiunea care le-a declansat.

Alte masuri care pot fi luate pentru maximizarea starii de sanatate si minimizarea simptomelor sunt:
- consumul frecvent de mese mici, care vor contine alimente la temperatura camerei
- consumul a trei litri de lichide pe zi pentru prevenirea deshidratarii (pot fi sucuri de mere si struguri, apa plata, bauturi carbogazoase fara cofeina)
- limitarea consumului de produse lactate (cu exceptia iaurtului si a laptelui batut)
- excluderea din meniu a painii integrale, legumelor crude, fructelor proaspete, uscate, semintelor, nucilor si cocosului
- evitarea fumatului, alcoolului, bauturilor cofeinizate, ciocolatei, alimentelor grase, prajite, rafinate si foarte condimentate
- consumul de peste fript sau la cuptor, carne de pasere, oua, macaroane, taitei, paine prajita, unt de arahide, banane, mere, cartofi copti sau piure, legume fierte (sparanghel, fasole verde, morcovi, spanac) si suc de fructe.


Citeste si despre:

Enterocolita acuta – provocarea parintilor pe timpul verii Sangerarea rectala Zincul si rolul sau in organismul uman Uleiul de susan valori nutritionale si beneficii Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa Colita Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Colita ulcerativa Afectiuni inflamatorii intestinale: boala Crohn si colita ulcerativa Colita ulcerativa: o boala care poate fi fatala. Nu ignora niciodata simptomele ei! Diferenta intre boala Crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala Colita ulcerativa la copii Colita microscopica Anemia hemolitica
Cere sfatul medicului ×